Zonder auto schoon en comfortabel naar de stad met een elektrische deel(bak)fiets

Zonder auto schoon en comfortabel naar de stad met een elektrische deel(bak)fiets

15 juni 2020 Uit Door admin

Arnhem – Met het coronaproof uitleveren van een elektrische fiets, nam wethouder mobiliteit Roeland van der Zee de Arnhemse ‘eHUB’ in gebruik. Op een eHUB kunnen Arnhemmers een elektrische fiets of elektrische bakfiets huren om bijvoorbeeld boodschappen in de stad te doen. In Arnhem zijn drie van deze eHUBs: aan de Bouriciusstraat vlakbij station Arnhem Centraal, bij het Transferium Gelredome en bij station Arnhem-Zuid.

Deelfiets via app
Door gebruik te maken van een eHUB hoef je zelf geen elektrische fiets aan te schaffen om er een te kunnen gebruiken en comfortabel naar het centrum te fietsen. De elektrische fietsen van de eHUB zijn voor iedereen te huur via een app. Wanneer en hoe lang je er een huurt, bepaal je helemaal zelf. Zo kan iedereen, op elk moment van de dag, een passend elektrisch vervoermiddel gebruiken. Om langs de file naar het werk te fietsen, die zware boodschappen gemakkelijk te vervoeren of de kinderen naar school te brengen. Zo maken de eHUBs de keuze voor een (bak)fiets in plaats van de auto gemakkelijker. En dat scheelt ook nog eens flink wat CO2-uitstoot.

Gastvrij
‘Arnhem wil een gastvrije stad zijn’, aldus Van der Zee. ‘Of je nu met het OV, met de auto, te voet of met de fiets naar het centrum wilt. Deze deelfietsen passen daar prima bij: schoon en comfortabel. Ideaal voor het Arnhemse heuvelachtig gebied.’ In totaal staan er nu 24 elektrische fietsen en 4 elektrische bakfietsen klaar voor gebruik. De proef wordt mogelijk later nog uitgebreid met elektrische deelauto’s.

Europese proef
In dit project werkt het programma Slim & Schoon Onderweg van de regio Arnhem-Nijmegen samen met gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen. Het project eHUBs wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Interregprogramma Noord-West Europa van de Europese Commissie. Naast Arnhem en Nijmegen krijgen ook Amsterdam, Manchester, Leuven, Dreux en Kempten eHUBs. Deze proefsteden verzamelen kennis die andere steden en gemeenten straks ook kunnen gebruiken. Op die manier kunnen in de toekomst in heel Europa eHUBs worden aangelegd. Zo wil de Europese Unie de CO2-uitstoot in steden aanzienlijk verminderen. De proef duurt tot eind 2021.

Op de website ehubarnhem.nl vind je meer informatie over de inzet en het gebruik van de eHUBs.

Op de foto: Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee biedt aan de Bouriciusstraat de eerste elektrische fiets van drie Arnhemse eHUBs aan. Foto: Rinus Baak/Gemeente Arnhem.