Woningbouw Gashouderskwartier kan starten

Woningbouw Gashouderskwartier kan starten

1 november 2021 Uit Door admin
 • Gemeente Arnhem en Van Houtum Recycling B.V. ondertekenen overeenkomst voor bedrijfsverplaatsing

  Doorbraak in Gashouderskwartier. Recyclingbedrijf Van Houtum gaat verhuizen en de bezwaren op de omgevingsvergunning zijn ingetrokken. Voor kopers van de geplande woningen betekent dit het einde aan een lange tijd van onzekerheid.  Ook voor De Smidse is het bezwaar tegen woningbouw weggenomen. Dat hebben de gemeente Arnhem, Van Houtum en De Smidse afgesproken.Gashouderskwartier achtergrond

  De ontwikkeling van het gebied Nieuwe Kade Kwartier kent een lange voorgeschiedenis. In 2012 zijn de eerste woningbouwplannen voor het gebied gemaakt. Een deel van het gebied is inmiddels al gebouwd maar op de bestemmingsplannen voor Gashouderskwartier (Rijnwijk en Fluvium-Midden), kwamen bezwaren. In 2020 zijn de omgevingsvergunningen voor de woningbouw in het Gashouderskwartier verleend, maar ook daar kwamen bezwaren op. De 72 koopwoningen zijn reeds verkocht waardoor de kopers in een onzekere situatie belandden.Duidelijkheid voor de kopers
  Voor de kopers van de woningen van fase 2 was het van belang om vóór 1 november te horen of met Van Houtum tot overeenstemming is gekomen. Met het wegnemen van de bezwaren is de weg vrij om te starten met de bouw. BPD Bouwfonds gebiedsontwikkeling zal samen met Volkshuisvesting 186 woningen bouwen in het Gashouderskwartier. Cathelijne Bouwkamp, wethouder Ruimtelijke Ordening en Stedelijke ontwikkeling: ‘We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om te komen tot een oplossing in deze langlopende geschiedenis. Dat is ons gelukt. Gezien de vertraging van de geplande woningbouw en de mogelijkheden voor ontwikkelingen in dit gebied is dit een mooi moment. Voor de kopers, maar ook voor alle andere toekomstige bewoners, is dit een belangrijke overeenkomst. De woningen kunnen nu eindelijk worden gebouwd in een fijne leefomgeving’.

  Een nieuwe locatie voor Van Houtum
  In de afgelopen maanden zijn verschillende locaties en opties onderzocht en besproken met Van Houtum. Dit traject wordt voortgezet en heeft gezorgd voor een overeenkomst die ondertekend is door Van Houtum en de gemeente. In de overeenkomst is vastgelegd dat de gemeente en Van Houtum zich inspannen om het recyclingbedrijf te verplaatsen en dat de gemeente Van Houtum schadeloos zal stellen. Uiterlijk per 1 januari 2030 zal het recyclingbedrijf aan de Leeghwaterstraat verhuisd zijn. Lichtere bedrijvigheid blijft nog wel mogelijk op de locatie. Het sluiten van de overeenkomst is een grote stap voor het familiebedrijf: ‘Dit was voor ons een lang proces met een lange geschiedenis. Met nu gelukkig voor alle betrokken partijen een positieve uitkomst. Ik ben blij dat wij de komende jaren een verhuizing van het bedrijf gaan realiseren in samenwerking met de gemeente’, aldus Gilles van Houtum.

  Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken: ‘Heel erg fijn dat er een oplossing is voor de kopers die nu kunnen uitkijken naar hun toekomstige woning. In deze periode heb ik Van Houtum ook beter leren kennen als toekomstbestendig bedrijf in onze stad. Ik ben onder de indruk van het familiebedrijf wat zij opgezet hebben en dat moeten we koesteren in Arnhem’.

foto en video: Kuiperarnhem