Wijksessie jongens en meiden van Presikhaaf over seksuele intimidatie

Wijksessie jongens en meiden van Presikhaaf over seksuele intimidatie

30 maart 2022 Uit Door admin

Op donderdagavond 31 maart spreken de meiden van Presikhaaf met de jongens uit hun wijk over seksuele intimidatie; allen zijn 14 – 20 jaar. Dit gebeurt 19.00 – 21 uur in centrum Push, Laan van Presikhaaf 7.

Toen de meiden onder elkaar de seksuele intimidatie op straat en op internet aan de orde stelden, kregen zij de behoefte om wat hen zo belemmert en beklemt, door te akkeren met de jongens – niet alleen als daders, maar vooral ook als omstanders die de helpende hand kunnen uitsteken. Dat kan, bleek in de schoolklassen waar burgemeester Ahmed Marcouch gastlessen kwam geven. Die begonnen met bedrukt zwijgen waar de meisjes zaten en ongemakkelijk gegiechel door de jongens vooraan. De schaamtevolle stilte en onbekommerde verbazing veranderde toch nog vlot in verhalen uitwisselen en plannen maken, met als gezamenlijk voorstel van de klas dat hun school de vertrouwenspersonen stevig onder het voetlicht brengen en de biologielessen gaan verweven met lessen seksuele omgangsvormen. 

Het gesprek in The Push wordt donderdag geleid door Lan Lan Zhang, zelf afgestudeerd aan de HAN, die eerder al het jongerendebat leidde in bibliotheek Rozet – voorafgaand aan de recente verkiezingen. De tongen komen los, zo verwacht de docent psychologie aan het MBO-Utrecht met stellingen als:  

  • ‘Met een kort rokje vraagt een meisje erom’
  • ‘Meisjes spelen dat vaak, hard to get’
  • ‘Ik weet heus wel wat ik moet doen, als iemand in mijn buurt toegesist of nageroepen wordt;
  • ‘Ik heb echt wel eens melding gemaakt van seksuele intimidatie’

De gemeente Arnhem is erbij en noteert de do’s en dont’s die de jongeren te berde brengen. 

Ook Vizier, waar veel meldingen behandeld worden, is present; in de eerste weken van april traint Vizier de gemeentelijke handhavers, nu Arnhem voor hotspots naast handhavingsroutes, verlichting en cameratoezicht ook geregeld heeft dat seksuele intimidatie strafbaar wordt in de stad. Hierover geef ik desgewenst begin volgende week nadere informatie, ik ben op zoek naar passende toegang voor journalisten die daar wat mee kunnen.

Organisatie 31 maart: jongerenwerkers Adem Karafiftci en Nuura Mohammed van centrum The Push, Rijnstad.

Push Centrum Voor Jongeren (@jcpush) • Instagram-foto’s en -video’s