Walk into the Light: een indrukwekkende ochtendwandeling over zelfdoding

Walk into the Light: een indrukwekkende ochtendwandeling over zelfdoding

6 september 2023 Uit Door admin

Walk into the Light: een ochtendwandeling, door een ontwakende stad, richting de opkomende zon. Een wandeling naar het licht toe, om stil te staan bij de mensen die door zelfdoding om het leven zijn gekomen. Met afsluitend een ontbijt, en misschien wel een goed gesprek. Dat staat maandag 4 september op de agenda in het kader de Wereld SuĂŻcide Preventie Week, die loopt van 4 tot 10 september.

Eenzaamheid doorbreken

De wandeling wordt georganiseerd door D3rde Verdieping en start om zes uur ‘s morgens bij Rozet en loopt onder meer door de uiterwaarden van de Rijn. Rond acht uur eindigt de wandeling weer bij Rozet en is er een gezamenlijk ontbijt. Ook wethouder publieke gezondheid Maurits van de Geijn loopt mee. ‘Ik vind het belangrijk om steeds weer aandacht te vragen voor dit moeilijke thema. Denk je eens in welke worsteling mensen die aan suïcide denken meemaken en hoe eenzaam zij met die gedachten kunnen zijn. We weten dat het doorbreken van die eenzaamheid, door zulke gedachten te delen, mensen helpt om weer de zin van het leven te zien. Daarom zetten we hier steeds weer opnieuw op in.’

Opening Centrum voor levensvragen en suĂŻcidepreventie

De Walk into the Light-wandeling maakt deel uit van een brede campagne die samen met 113 Zelfmoordpreventie georganiseerd wordt en waarin aandacht wordt gevraagd voor zelfdoding en het voorkomen daarvan. Zo werd vrijdag 1 september in Rozet het bestaande Centrum voor levensvragen, D3de Verdieping, herdoopt in het Centrum voor Levensvragen en SuĂŻcidepreventie. Daar kunnen mensen terecht met vragen over het leven en de zin ervan, en vinden ze een luisterend oor als ze suĂŻcidale gedachten hebben. Het centrum richt zich niet alleen op mensen met suĂŻcidale gedachten, maar ook op naasten, nabestaanden, professionals en vrijwilligers. Het Centrum voor Levensvragen en SuĂŻcidepreventie helpt mensen met suĂŻcidale gedachten ook bij het zoeken naar de juiste hulp.

‘Praten helpt’

‘Zeker sinds corona kampen veel jongeren met depressieve klachten’, aldus Van de Geijn. ‘Bij jongeren onder de 30 jaar is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1. EĂ©n op de drie jongeren komt om het leven door zelfdoding. Ik vind dat schokkend en verontrustend. Terwijl de meeste mensen die een zelfmoordpoging doen eigenlijk helemaal niet dood willen. Ze willen een einde aan hun problemen. Het doorbreken van het taboe, erover praten, helpt. Dat kan bijvoorbeeld bij het Centrum voor Levensvragen en SuĂŻcidepreventie. Maar ook vind ik het belangrijk dat we allemaal om onze medemensen die het moeilijk hebben in het leven staan, en oprecht doorvragen en doorpraten over hoe het met hen gaat.’

Meer activiteiten

Er zijn meer activiteiten in de Wereld SuĂŻcide Preventie Week. Bij de hoofdvestigingen van Pro Persona in Arnhem, maar ook in Nijmegen, Ede, Tiel en Wolfheze worden speciale plaquettes op bankjes geplaatst, die eerder ook al op het Velperplein verschenen. Het idee van deze bankjes is dat ze – met een QR-code – uitnodigen tot een echt gesprek over suĂŻcide. In de winkelcentra Kronenburg (donderdag 7 september) en Presikhaaf (zaterdag 9 september) delen medewerkers van AM Support, Presikhaaf University en Rijn IJssel gele lintjes en flyers uit aan het winkelend publiek en gaan met ze in gesprek. Tenslotte organiseert D3rde Verdieping vrijdag 8 september in Rozet ‘CafĂ© Doodgewoon’, waar je met elkaar kunt praten over zelfdoding en wat je kunt doen om dat te voorkomen.

Meer informatie

Walk into the Light: https://d3rdeverdieping.nl/cursussen-en-workshops/walk-into-the-light/ of www.walkintothelight.nl.

D3rde Verdieping, centrum voor levensvragen en suĂŻcidepreventie: https://d3rdeverdieping.nl/

113 Zelfmoordpreventie en de Wereld SuĂŻcide Preventie Week: 113.nl/ikhelpmee