Waarschuwing voor “phishing” door brief van bank!

Waarschuwing voor “phishing” door brief van bank!

21 januari 2020 Uit Door admin

Deze week werd de politie door een oudere vrouw geattendeerd op een andere manier van “phishing” dan waar we vaker voor gewaarschuwd worden, namelijk via een brief van de bank gewoon in de brievenbus en niet via de digitale snelweg.

De betrokken mevrouw kreeg via de post, de getoonde brief van stevige kwaliteit papier en in dit geval van de “Rabobank”. Haar bankpas zou op korte termijn verlopen en ze kon een nieuwe aanvragen. Het enige wat ze hoefde te doen was bijgevoegd formulier invullen en deze met haar doorgeknipte bankpas op te sturen. Als ze dit gedaan zou hebben, dan hadden criminelen haar rekening kunnen plunderen.

Deze mevrouw was gelukkig heel alert en vertrouwde een en ander niet. Ze nam contact op met haar bank en deze deelde haar mede dat de brief vals was en ze er goed aan gedaan had om er niet in te trappen.

De politie ziet deze vorm van phishing eigenlijk hoofdzakelijk online, maar willen jullie waarschuwen voor de manier die ze nu zijn tegen gekomen. Waarschuw ook mensen in je omgeving die geen internet hebben.

Reageer nooit op dit soort brieven van banken. Zij zullen je nooit vragen om je bankpas en persoonlijke bankgegevens op te sturen. Bel bij twijfel gerust je bank! En meld het incident dan op www.fraudehelpdesk.nl. en gooi de ontvangen brief weg.

Wil je meer informatie over phishing kijk dan op de themapagina van de politie www.politie.nl/themas/phishing.html