Vitesse-NEC zonder Nijmeegse supporters

Vitesse-NEC zonder Nijmeegse supporters

28 januari 2022 Uit Door admin

De Eredivisiewedstrijd Vitesse – NEC op zondag 27 februari as. wordt, ongeacht een eventuele versoepeling van de regels voor uitpubliek, gespeeld zonder aanwezigheid van Nijmeegse supporters. Dit heeft burgemeester Marcouch in overleg met de voetbalclubs, politie en het openbaar ministerie besloten. De ongeregeldheden na afloop van NEC – Vitesse in Nijmegen in oktober vormen de aanleiding voor het besluit.

Burgemeester Marcouch: “Het is fantastisch dat de corona-situatie het nu weer toelaat dat we het stadion kunnen bezoeken, al mag dat momenteel nog maar met een derde bezetting. Het voetbalstadion moet een plek zijn waar je veilig van een spannende wedstrijd kunt genieten, samen met je kinderen en vrienden. Ik laat het niet toe dat deze sportliefhebbers in gevaar kunnen komen door een stel zogenaamde supporters die erop uit zijn om de orde te verstoren. Er zijn de afgelopen maanden te veel incidenten geweest, waardoor ik dit besluit heb moeten nemen. Helaas worden zo de goedwillende NEC-supporters de dupe van een kleine groep oproerkraaiers”.

In aanloop naar de derby in oktober waren er diverse incidenten tussen de Arnhemse en Nijmeegse supportersgroepen en na afloop van de wedstrijd ging het flink mis. De politie werd belaagd met stenen en voerde diverse charges uit. Er werden tientallen supporters van NEC aangehouden, en ook enkele supporters van Vitesse. Gelet op deze gebeurtenissen en om te voorkomen dat de openbare orde opnieuw wordt verstoord, heeft de burgemeester besloten om bij de komende editie van Vitesse – NEC geen uitsupporters toe te laten. De burgemeester wil in gesprek met alle betrokkenen inventariseren of de derby volgend seizoen mogelijk wel weer met supporters van beide clubs kan worden gespeeld.

Sinds 26 januari is er weer publiek van de thuisspelende clubs toegestaan bij wedstrijden in het betaald voetbal, met een derde bezetting van het stadion. Mochten over enkele weken de regels verder versoepelen, met ook groen licht voor de aanwezigheid van uitpubliek, dan zal dit dus niet gelden voor Vitesse – NEC.