Vector of Memory krijgt plaats naast iconische John Frostbrug

Vector of Memory krijgt plaats naast iconische John Frostbrug

8 september 2022 Uit Door admin

Bob Roelofs onthult vrijdagmiddag 9 september om 14:00 de Vector of Memory op het Jacob Groenewoudplantsoen naast de John Frostbrug. De markering is onderdeel van de Liberation Route Europe, een internationaal netwerk van meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs bijzondere plekken die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De vector op het Jacob Groenewoudplantsoen vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem en de strijd om de John Frostbrug. 

 

De John Frostbrug speelde een hoofdrol tijdens de Slag om Arnhem, een geschiedenis waar veel Arnhemmers mee opgroeiden. Met de komst van de Vector of Memory op het Jacob Groenwoudplantsoen krijgt het verhaal over de John Frostbrug een plek binnen de Liberation Route, die langs de belangrijke plekken binnen Operation Market Garden komt.

 

Bob Roelofs, wethouder Slag om Arnhem, Herinneren en Vrijheid: “Iedere Arnhemmer groeide op met de verhalen van de Slag om Arnhem. De John Frostbrug staat symbool voor deze gezamenlijke geschiedenis. Met de komst van de Vector of Memory vertellen we dit verhaal verder. Zodat wij de offers voor de vrede en veiligheid waar wij vandaag de dag in leven nooit vergeten.”

 

Groot onderhoud

Vanaf komend weekend is de John Frostbrug weer begaanbaar voor verkeer, nadat de brug eind mei dichtging vanwege groot onderhoud. De brug werd onder andere opnieuw geasfalteerd en geschilderd. Ook kreeg de John Frostbrug nieuwe lampen, naar een ontwerp uit eind jaren-30 van de vorige eeuw. Vanwege de hoge kosten belandden de tekeningen voor deze lampen destijds weer in de lade. 90 jaar later krijgen de lampen alsnog een plek op de brug. Net als de oude lampen krijgen ook de nieuwe lampen de herkenbare maroonrode kleur. Bob Roelofs: “Bij een bijzondere brug, hoort bijzondere verlichting. Mooi dat we het originele ontwerp als inspiratie voor de nieuwe lampen kunnen gebruiken.”

 

Liberation Route Europe

De Vectors of Memory zijn door heel Europa te vinden langs de Liberation Route Europe. Dit zijn wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere historische locaties die een rol speelden in de Tweede Werelddoorlog. De route verbindt belangrijke regio’s, plekken en verhalen rondom de opmars van de geallieerden met elkaar en maakt dit deel van de geschiedenis toegankelijk voor iedere generatie. De Vectors of Memory zijn ontworpen door Amerikaans architect Daniel Libeskind. Meer informatie over de route is te vinden op www.liberationroute.com.