Vanaf volgende week flinke vertragingen rond de IJsselbruggen op de A12 bij Westervoort

Vanaf volgende week flinke vertragingen rond de IJsselbruggen op de A12 bij Westervoort

16 januari 2020 Uit Door admin

Vanaf zaterdag 25 januari 2020 07.00 uur rijdt het verkeer anders over de IJsselbruggen in de snelweg A12. Het verkeer op de IJsselbruggen krijgt dan in beide richtingen te maken met verschoven rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km/h. Rijkswaterstaat kan hierdoor afwisselend de 2 stalen bruggen om-en-om afsluiten zodat deze minder zwaar worden belast.

De stalen IJsselbruggen in de snelweg A12 bij Westervoort zijn na tientallen jaren intensief gebruik toe aan renovatie. Deze renovatie staat gepland vanaf 2022. Door het verkeer anders over de bruggen te leiden, kan het verkeer tot die tijd, veilig gebruik blijven maken van de bruggen. Alle bestaande op- en afritten blijven in gebruik.

De nieuwe situatie op de IJsselbruggen A12 vanaf volgende week !

De komende dagen worden de laatste voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zodat het verkeer in de nieuwe situatie veilig met 90 km/h van de ene naar de andere brug geleid kan worden. Deze werkzaamheden zijn weersafhankelijk. We streven ernaar om op 25 januari 2020 klaar te zijn. Het verkeer wordt gefaseerd omgezet naar de nieuwe situatie.

Verkeerssituatie fase 1: 16-18 januari 2020

Vanaf 16 januari werken we aan het omzetten van 4 naar 3 rijstroken op de betonnen brug voor het verkeer richting Utrecht. Daarvoor gelden de volgende afsluitingen:

  • donderdagnacht 16 januari tussen 21.00 en 05.00 uur is de toerit Westervoort en afrit Velperbroek dicht
  • vrijdag 17 januari en zaterdag 18 januari tussen 21.00 en 09.00 uur zijn de toerit Westervoort en afrit Velperbroek dicht
  • op zaterdag 18 januari is de toerit Westervoort overdag tussen 09.00 en 21.00 uur dicht

De planning is dat op zondag 19 januari het verkeer richting Utrecht met 3 rijstroken over de IJsselbruggen rijdt.

Verkeerssituatie fase 2: 20-23 januari 2020

In de avonden en nachten van maandag 20 januari tot en met donderdag 23 januari worden de 2 rijstroken richting Duitsland op de betonnen brug ingericht voor het verkeer. Zo plaatsen we onder meer barrières en brengen we belijning en bebording aan. Alle toe- en afritten zijn bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 24 januari rijdt het verkeer met 2 rijstroken richting Duitsland en met 3 rijstroken richting Utrecht over de betonnen brug.

Verkeerssituatie fase 3: 24-25 januari 2020

Op vrijdagavond 24 januari passen we de oprit, vanaf knooppunt Velperbroek in de richting van Duitsland, aan. Hiertoe is de toerit bij knooppunt Velperbroek vanaf 22.00 uur afgesloten. Vanaf zaterdag 25 januari 07.00 uur kan het verkeer rijden over de middelste brug.

Omleidingen werkzaamheden IJsselbruggen (A12)

Toe- en afritten tussen knooppunt Waterberg en Zevenaar kunnen tijdelijk worden afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via de volgende toe- of afrit en de A12. Ook is een aantal korte verkeersstops nodig, weginspecteurs van Rijkswaterstaat zetten het verkeer dan korte tijd stil. De extra reistijd bedraagt 5 tot 15 minuten.

Werkzaamheden IJsselbruggen weersafhankelijk

Bovenstaande planning is onder voorbehoud. Weersomstandigheden zoals regen en vorst kunnen ervoor zorgen dat de planning opschuift.

Beperking hinder werkzaamheden IJsselbruggen

Nagenoeg alle werkzaamheden worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd als er minder verkeer is. Er blijft altijd minimaal 1 rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar.

Renovatie stalen IJsselbruggen

Renovatie van de IJsselbruggen is nodig zodat de constructie de toegenomen verkeersdruk de komende jaren aan kan. Vooruitlopend hierop inspecteert Rijkswaterstaat sinds april 2017 de beide stalen bruggen regelmatig en voert zo nodig onderhouds- en versterkingsmaatregelen uit. Rijkswaterstaat neemt passende maatregelen wanneer inspecties daartoe aanleiding geven. Daarbij staat veiligheid voorop. De betonnen brug, waarover verkeer vanuit Duitsland en de Liemers richting Arnhem en Utrecht rijdt, verkeert in goede staat en wordt niet gerenoveerd.

Meer informatie A12 IJsselbruggen

Meer informatie, inclusief een animatie over de nieuwe situatie, is te vinden op de projectpagina A12: renovatie IJsselbruggen.