Twee acties tegen ondermijning en criminaliteit in de Week van de Veiligheid

Twee acties tegen ondermijning en criminaliteit in de Week van de Veiligheid

18 oktober 2021 Uit Door admin

Veiligheid stond vorige week centraal in Arnhem. Er vonden twee integrale controles plaats in onze stad. Op dinsdag 12 oktober ging er een interventieteam langs bij ondernemers op bedrijventerrein de Overmaat in Arnhem-Zuid. Op donderdag 14 oktober werden vijf overlastgevende panden gecontroleerd, in Malburgen, Elderveld, Presikhaaf en de Burgemeesterwijk.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Niet alleen deze week, de Week van de Veiligheid, maar ook de rest van het jaar werken we hard aan een Arnhem vrij van ondermijning en criminaliteit. Het is mooi om te zien dat het steeds vanzelfsprekender wordt om onze kennis, expertise, kracht en capaciteit hiervoor samen te brengen. Inmiddels hebben we meerdere succesvolle acties volbracht en is de samenwerking met onze partners gegroeid tot iets dat zeer waardevol is voor de stad. De acties zelf zijn daarmee al een prachtig resultaat waar ik zeer trots op ben.’

Controle op de Overmaat
Het is de tweede controle op een bedrijventerrein in een maand tijd. Naast het in kaart brengen van verdachte situaties door te controleren op zaken als verloedering, normvervaging, misstanden en afwezigheid zijn deze controles ook preventief. Bijvoorbeeld door ondernemers voor te lichten over risico’s en gevaren. Maar ook door als overheid zichtbaar te zijn op de Arnhemse bedrijventerreinen en zo een signaal af te geven. De controles worden gedaan door het Interventieteam, bestaande uit de Politie, Openbaar Ministerie, RIEC Oost-Nederland en gemeente Arnhem, in samenwerking met project Theseus van provincie Gelderland. Aan deze controle werkten ook de Omgevingsdienst Arnhem (ODRA), politie, handhaving, Douane, brandweer en sociale recherche mee. Er werden geen grote overtredingen aangetroffen, maar er is veel waardevolle veel informatie opgehaald.

Pandencontrole
Bij de panden die donderdagavond aan een controle werden onderworpen, waren al signalen van misstanden of overlastgevend gedrag bekend. Het ging om een integrale controle, waarbij politie, vreemdelingenpolitie, ODRA, gemeentelijke handhavers, coördinator overlast en zorg en inspectie sociale zaken en werkgelegenheid de handen ineen sloegen. Ook tijdens deze actie is veel informatie opgehaald, onder andere omtrent verkamering en arbeidsmigranten. Daarnaast zijn er een aantal onveilige situaties aangetroffen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.

Melden helpt
Uw oplettendheid is van groot belang om ondermijning en criminaliteit tegen te gaan. Ahmed Marcouch: ‘Met onze partners timmeren we hard aan de weg, maar we zijn er nog lang niet. Pandeigenaren, ondernemers of oplettende wijkbewoners: uw hulp in onze strijd is onmisbaar. Hoort, ziet of ervaart u iets dat niet in de haak is? Onthoud dan: wie meldt, is een held.’ U kunt contact opnemen met de politie via 0900-8844. Ook kunt u anoniem een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 ‚Äď 7000.