Totaalverbod op vuurwerk dit jaar

Totaalverbod op vuurwerk dit jaar

13 november 2020 Uit Door admin

Bij de komende jaarwisseling mag er geen vuurwerk afgestoken worden in Nederland. Dit maakte premier Rutte vrijdagmiddag bekend na de ministerraad.

Wie er toch betrapt wordt met vuurwerk zal een boete van 100 euro riskeren en krijgt daarbij gelijk een aantekening op het strafblad. Minister Fred Grappenhuis van Justitie en Veiligheid hoopt dat de politie niet teveel hoeft te handhaven. “Doe nou alsjeblieft verstandig mensen, en leef dat verbod na”, aldus Grapperhaus.

Het schertsvuurwerk, het kleine vuurwerk dat wel het hele jaar verkocht mag worden, zoals bijvoorbeeld trektouwtjes of sterretjes valt niet onder het vuurwerkverbod dat voor dit jaar geldt.

Eerder dit jaar werd er door het kabinet al besloten om de verkoop van knalvuurwerk en zware vuurpijlen te verbieden. Dit algehele vuurwerkverbod is bedoeld om de zorg te ontlasten “We willen niet alleen applaudisseren voor de zorg, maar ook gehoor geven aan hun oproep om vuurwerk te verbieden”, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur vrijdagmiddag bekend gemaakt.

De vuurwerkbranche krijgt ongeveer 40 miljoen euro aan compensatie van het kabinet voor de handelaren hadden hun vuurwerk al ingekocht. Dit vuurwerk hoeft niet vernietigd te worden dit kan worden opgeslagen om het volgend jaar toch te kunnen verkopen.

Afbeelding van nickgesell via Pixabay