Taakstraf geëist voor inrijden op motoragent

Taakstraf geëist voor inrijden op motoragent

12 november 2021 Uit Door admin

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft onder meer een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 28-jarige man uit Arnhem. De man zou op 20 april 2019 in Arnhem opzettelijk met zijn motorscooter zijn ingereden op een motoragent van de politie-eenheid Oost-Nederland.

Dat gebeurde nadat een politieman met zijn dienstmotor (met sirene en zwaailicht aan) de achtervolging had ingezet van de verdachte. Hij had de verdachte met te hoge snelheid zien wegrijden.

Tijdens deze achtervolging zou de verdachte meerdere keren een abrupte stuurbeweging hebben gemaakt in de richting van de agent op moment dat die hem probeerde in te halen. Dat alles bij een hoge snelheid, tot wel 115 kilometer per uur in de bebouwde kom van Arnhem.

De 28-jarige is poging tot doodslag ten laste gelegd. Het OM acht dit strafbare feit wettig en overtuigend bewezen. Uit de aangifte en het proces-verbaal van de motoragent blijkt duidelijk dat de agent een stopteken en geluids- en lichtsignalen voerde, en dat de verdachte dat zag. De verdachte verklaarde later tegenover de politie dat hij er vandoor probeerde te gaan, omdat hij geen rijbewijs heeft.

De officier van justitie eiste behalve een taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twee jaar. Daarnaast eiste hij een geldboete van 500 euro voor het rijden zonder rijbewijs.

De verdachte heeft met zijn rijgedrag het leven van twee motoragenten en ook dat van andere weggebruikers in gevaar gebracht, aldus het OM. Op enig moment reed de verdachte met hoge snelheid zigzaggend tussen voetgangers door in de binnenstad van Arnhem, en ging hij tegen het eenrichtingsverkeer in. Een man moest aan de kant springen om een botsing te voorkomen. 

De officier van justitie sprak van een “dollemansrit” vanaf ongeveer het Gelredome, over de Mandelabrug, door het centrum (voetgangersgebied) van Arnhem richting Oosterbeek, door de wijken Lombok en Heijenoord.

Toen een andere motoragent de man tegemoet reed, en de verdachte hem pas op het laatste moment probeerde te ontwijken, kwam de 28-jarige ten val. Bij die val raakten zowel de (tegemoetkomende) politieagent als de verdachte gewond.

De zaak diende vrijdag 12 november voor de rechtbank in Arnhem.