Studio26 biedt in samenwerking met Stichting Kunst in Beweging mbo-studenten de broodnodige stageplaatsen

Studio26 biedt in samenwerking met Stichting Kunst in Beweging mbo-studenten de broodnodige stageplaatsen

28 januari 2021 Uit Door admin

Al eind oktober 2020 slaakte de MBO raad een noodkreet: de onderwijskwaliteit staat te zwaar onder druk door de coronacrisis. Bestuurders van 63 mbo-scholen in Nederland maken zich zorgen over de voortgang van het onderwijs: het stagetekort loopt op en online onderwijs blijkt in het mbo geen goed alternatief.

We schrijven inmiddels januari 2021 en situatie is er niet veel beter op geworden door de aanhoudende coronabesmettingen en de maatregelen die hieruit voortvloeien. Dat geldt zeker ook voor de studenten in de entertainment-, kunst- en cultuursector. Thuis in je studentenkamer online een dansles volgen is verre van ideaal. Studenten kampen met onvoldoende ruimte, geluidsoverlast voor huisgenoten, een verminderde conditie en ze lopen risico op blessures door een slechte ondergrond. Daarnaast hebben ze veel moeite met het vinden van een stageplaats, zeker nu alle theaters in Nederland hun deuren weer hebben moeten sluiten. 

“Als het slecht gaat met het bedrijfsleven en de sector, voelen wij dat ook”, vertelt Adri Bressers van het ROC Rijn IJssel. Stichting Kunst in Beweging, platform ter bevordering van podiumkunsten en talentontwikkeling, is in dit gat gesprongen en heeft Studio26, podium voor creatieve industrie in de regio Arnhem, gevraagd om binnen de geldende beperkingen te zoeken naar creatieve oplossingen. Ondanks dat veel van haar activiteiten ook beperkt zijn door de geldende RIVM-maatregelen, kijkt de organisatie graag naar wat wél mogelijk is. Omdenken, noemen ze dat. 

Omdenken in 2021
In het voorjaar van 2020 ontwikkelde directrice Hanneke van der Weele van Studio26 samen met een creatief team diverse theaterconcepten. De uitvoering vond binnen de geldende coronamaatregelen plaats op zowel een fysiek podium in hun eigen theater als via een volwaardig online podium in de vorm van live streams en videoclips. 

Zo zette Studio26 gedurende de zomer 10 voorstellingen in haar theater neer met het concept Lazy Sunday: een coronaproof open podium voor jong talent waarin muzikanten hun nieuwe EP konden promoten en meerdere urban choreografen try outs en nieuw werk konden presenteren. Daarnaast waren er nog eens 18 voorstellingen van De Grote Familieshow te zien. Hiermee lanceerde Studio26 een uniek concept: een echte dinnershow voor kinderen waarin thema’s als gezonde voeding, bewegen en vriendschap op speelse wijze aan bod kwamen.

De cast van beide voorstellingen bestond uit professionals uit het vak en werd aangevuld met studenten van mbo-kunstvakopleidingen. Een unieke kans voor studenten om in deze tijd toch stage te lopen en te leren van professionals uit het werkveld, met als kers op de taart een enthousiast publiek. Optreden van 30 man publiek was op zich zelf al een unieke leerervaring voor de studenten.

De Grote Familieshow bleek een groot succes en werd in de herfstvakantie herhaald met opnieuw ruim 10 uitverkochte voorstellingen. “Zo konden we weer andere studenten van dans- en musicalopleidingen een stageplaats bieden, een wezenlijk onderdeel van hun artiesten-opleiding”, vertelt Hanneke van der Weele. “Ik vind het belangrijk om in deze tijd op een andere manier waarde toe te voegen. Het geeft ons veel voldoening de studenten weer fit en stralend op het podium te zien. Daarnaast hebben studenten en het voltallige productieteam laten zien dat je ook met een klein publiek een volwaardige productie kunt neerzetten. Je moet in deze tijd hoop houden en hoop bieden dat je ook op andere manieren kunt werken en daarmee studenten een volwaardige stageplaats kunt bieden. Dat laatste is in deze tijd essentieel en een belangrijke drijfveer van onze werkzaamheden”.

Nieuwe theaterconcepten
Een grote uitdaging voor theaters is momenteel de financiële kant. Hoe bekostig je producties en houd je je hoofd boven water als je maar 30 man publiek mag toelaten? Ook daar vonden Rijn IJssel en Stichting Kunst in Beweging een creatieve oplossing voor. Via een speciale coronasubsidie dat inhaalprogramma’s voor studenten mogelijk maakt, konden ze het instuderen van de producties binnen onderwijstijd bekostigen. 

Hanneke en Adri: “Als je niet kunt samenwerken op de manier waarop je dat gewend bent, moet je out of the box denken. Door de theaterconcepten die Studio26 neerzet laten we de unieke samenwerking tussen het mbo en het bedrijfsleven zien en kunnen we veel betekenen voor studenten. Daarnaast bieden wij ook werk voor de mensen achter de schermen: kostuums, grime, licht & geluid, productieorganisatie. Het moet allemaal geregeld worden. Wij blij, studenten blij, publiek blij. Een win-winsituatie voor alle partijen.”

Wat veel bedrijven zich niet realiseren is dat bij deze studenten ook een bron van vernieuwing en creativiteit ligt die kan bijdragen aan de ontwikkeling van je bedrijf. Hanneke en Adri: “Denk aan de ontwikkeling van online performances. Veel studenten hebben een ruime vaardigheid en kennis op het gebied van social media. Veel sectoren zoeken een manier om jongeren enthousiast te maken voor nieuwe ontwikkelingen met thema’s als duurzaamheid of sport. Laten we ook niet vergeten dat we in betere tijden, die er hopelijk dit jaar een keer gaan komen, datgene wat we nu gespeeld hebben voor 30 mensen ook aan 500 man publiek kunnen laten zien. Een toegevoegde waarde waarmee de investering dubbel en dwars wordt verantwoord”. 

Internationale stageweek
Nu de theaters gesloten zijn heeft Studio26 in overleg met Stichting Kunst in Beweging voor februari een online internationale stageweek georganiseerd. Voor de ontwikkeling van dansers en eventuele uitbreiding van hun werkveld zijn internationale contacten van groot belang. Via online ontmoetingen, workshops, lessen en audities maken ze kennis met een internationaal netwerk. 

Voor de eerste internationale stageweek is gekozen voor Londen. Studio26 heeft hier een groot bestaand netwerk van docenten en professionals. Voordat corona bestond gingen studenten drie weken naar Londen om daar kennis op te doen voor het netwerk, hun Engels te verbeteren, audities te doen en te werken met vakkundige choreografen en docenten. Gedwongen door corona gaat Studio26 de online mogelijkheden verder benutten. De wil om studenten dit te bieden is groot, het geeft deze groep nieuwe kansen en biedt hen perspectief.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de mogelijkheden om stage te lopen bij Stichting Kunst in Beweging, mail dan naar info@kunstinbeweging.nl.

Meer weten over de voorstellingen en evenementen van Studio26?

https://www.studio26.nl/evenementen/

foto: Gerrit Bakker