Strengste milieuzone van Nederland in Arnhem vanaf 2019

Strengste milieuzone van Nederland in Arnhem vanaf 2019

6 maart 2018 Uit Door admin

Arnhem – Vanaf 1 januari 2019 is Arnhem de stad met de strengste milieuzone van Nederland. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde maandagavond voor een motie van GroenLinks om de regels aan te scherpen.

Dieselauto’s van voor 2004 mogen niet meer het centrum van de Gelderse hoofdstad in en dieselauto’s van voor 2006 alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen. Arnhem is na Amsterdam, Utrecht en Rotterdam de vierde stad met een milieuzone voor personenauto’s en ook de strengste.

In Arnhem rijden volgens berekeningen van de gemeente zo’n 800 oudere diesels rond. Door deze relatief kleine groep verouderde auto’s te weren uit het centrum, zou de uitstoot van roetdeeltjes met ruim 17 procent dalen. Fijnstof zou afnemen met 10 procent. De woordvoerder verwacht geen grote acties tegen de milieuzone in Arnhem omdat de maatregelen alleen gelden voor personenauto‚Äôs, niet voor bedrijfswagens: ‚ÄúDan zouden we gaan interfereren in de bedrijfsvoering van ondernemingen en dat willen we niet.‚ÄĚ

Wethouder Geert Ritsema van Groenlinks heeft beloofd dat het college later in het jaar met nog een voorstel komt voor een schone lucht in Arnhem.