Sporthal De Laar West nu ook duurzame energiecentrale

Sporthal De Laar West nu ook duurzame energiecentrale

1 november 2017 Uit Door admin

Arnhem – Vorige week heeft wethouder Geert Ritsema de zonne-installatie op het dak van Sporthal De Laar-West officieel in gebruik genomen. Sportief Opgewekt installeerde onlangs 520 zonnepanelen die gezamenlijk jaarlijks zo’n 156.000 kWh aan duurzame energie leveren.

Dat is genoeg om 45 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien, al gebruikt de sporthal deze stroom in principe zelf. De zonnepanelen op het dak zijn onderdeel van de ambitie om de komende jaren gemeentelijk vastgoed verder te verduurzamen. De komende jaren worden 21 gemeentelijk panden, voornamelijk sportlocaties en wijkvoorzieningen, aangepakt. Het college maakt daarvoor de komende 4 jaar gemiddeld elk jaar 300.000 euro vrij.

Wethouder Vastgoed Geert Ritsema is blij met deze stap. “Als gemeente vragen we inspanningen van onze bewoners en bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Dan moet je zelf het goede voorbeeld geven. We hebben de afgelopen jaren al flink op onze energierekening bespaard, nu zetten we nieuwe stappen om zuiniger en duurzamer om te gaan met energie op onze eigen locaties.”

Lagere energierekening
Behalve de zonnepanelen werden de afgelopen jaren bijna alle lichtarmaturen vervangen door energiezuinige LED-verlichting. Bij het vernieuwen van de dakbedekking in 2011 is tevens extra isolatie aangebracht. Dit leidde al tot een lagere energierekening. In de sporthal wordt onder meer gevoetbald, gebadmintond en gekorfbald. Daarnaast zijn er een kinderdagopvang, een buitenschoolse opvang en een jeugdhonk ondergebracht. De vaste huurders zien het effect van deze maatregelen terug in een lagere energierekening.

Zuinige verlichting en extra isolatie
Met deze zonne-installatie brengt de gemeente de verduurzaming van de bestaande eigen gebouwen op gang. Tot 2027 worden 21 locaties aangepakt. Deze 21 locaties zijn gezamenlijk goed voor 30 procent van het totale elektriciteitsgebruik van de gemeente zelf en 50 procent van het totale gasgebruik. De In 2017 en 2018 krijgt Spelzaal Venlo in De Laar Oost eveneens zonnepanelen op het dak en wordt het dak van Sporthal Elderveld goed ge├»soleerd. Het is de bedoeling dat de gemeente in totaal zo’n honderd panden duurzamer maakt. De afgelopen jaren werd al in diverse panden energiezuinige LED-verlichting aangebracht, of zijn extra ge├»soleerd. Zwembad De Grote Koppel werd op stadswarmte aangesloten.

New Energy Made in Arnhem
De verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed is onderdeel van het ‘New Energy Made in Arnhem’ programma. Dit programma heeft als doel de energie- en milieutechnologie-sector in de regio te versterken, energiebesparing te realiseren en opwek van duurzame energie te stimuleren. De gemeente wil daarbij zelf het goede voorbeeld geven, door kritisch te kijken hoe zij zelf duurzamer kan worden. Onlangs bleek al uit een evaluatie van het New Energy Made in Arnhem-programma, dat de duurzame opwek in de stad fiks gegroeid is en dat er meer banen bij zijn gekomen in de energie- en milieutechnologiesector.