Speciale kauwgumprullenbakjes in Arnhem

Speciale kauwgumprullenbakjes in Arnhem

25 januari 2018 Uit Door admin

Arnhem – Op vijfentwintig plekken in de binnenstad van Arnhem zijn bij wijze van proef speciale kauwgumprullenbakjes geplaatst.

Vrijdagmiddag 19 januari loopt een promoteam van de firma GumBuddy in de stad om mensen hierop te wijzen. De kauwgum die in de bakjes wordt verzameld kan gerecycled worden tot nieuwe producten. Er is gestart met als eerste de productie van potloden en linialen omdat GumBuddy ook aan de slag gaat met de scholen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De kauwgum die wordt verzameld in deze prullenbakjes wordt maandelijks geleegd door De Voorwerkers in Arnhem die dit in samenwerking met GumBuddy verzorgt.

Voorkomen beter dan genezen
Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel. Het mes snijdt in dat geval aan twee kanten. Elk kauwgumpje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar.

Grote voorjaarsschoonmaak

De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarschoonmaak van mei van 2017. Toen werd de Arnhemse binnenstad flink onder handen genomen. Graffiti werd verwijderd, de straten werden extra geveegd en geborsteld, er werden nieuwe prullenbakken geplaatst en ook kauwgum werd verwijderd. Het was een gezamenlijke actie van de gemeente, het platform binnenstad Arnhem en de bewonersplatform Arnhem6811.