Speciale bus, ‘Lijn 2030’, brengt duurzaamheid naar de wijk

Speciale bus, ‘Lijn 2030’, brengt duurzaamheid naar de wijk

28 september 2018 Uit Door admin

Teams leefomgeving gebruiken bus als tiny office

Vanaf vrijdag 28 september is Arnhem een nieuwe buslijn rijker. ‘Lijn2030’ rijdt dan door Arnhem-Zuid. De bus wordt ingezet om het thema duurzaamheid dichterbij de inwoners te brengen. Tegelijkertijd fungeert de bus als kantoor (‘tiny office’) voor Arnhemse ambtenaren die vanuit de Teams Leefomgeving in de wijken werken. Op vrijdag 28 september om 14.00 uur was de eerste halte die ‘Lijn 2030’ aan deed, het wijkcentrum Vredenburcht aan de Slochterenweg.

‘Lijn2030’ rijdt voorlopig uitsluitend in de wijken Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg. Arnhemmers in die wijken kunnen via de website www.lijn2030.nl een ‘halte’ aanvragen. Op een door de bewoners aangegeven datum komt de bus dan voorrijden. Bewoners kunnen er onder meer terecht met praktische vragen over bijvoorbeeld energiebesparing. Maar ook over zaken als bijvoorbeeld aardgasvrij wonen of de aanschaf van zonnepanelen. Maar ook allerhande zaken wat betreft de leefomgeving kunnen aan de orde komen in de bus.

De Bus Lijn 2030 is een omgebouwde antieke Volkswagen Transporter uit 1973. ‘Lijn 2030’ is een toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. De bus is uitgerust met een elektromotor en zes gebruikte Tesla batterijen. Op het dak liggen flexibele zonnepanelen. ‘Lijn 2030’ is geĂŻsoleerd met isolatiemateriaal van hennep (CO2 negatief want het neemt CO2 op) en de vloer ligt kurk, een 100% natuurproduct (CO2 neutraal).