Snel naar werk, school of de binnenstad; Doorfietsroute Arnhem-Velp officieel geopend

Snel naar werk, school of de binnenstad; Doorfietsroute Arnhem-Velp officieel geopend

15 april 2024 Uit Door admin

Comfortabel fietsen over een rood fietspad met zo veel mogelijk voorrang op kruisingen: dat is nu mogelijk op de doorfietsroute Arnhem-Velp. Het fietspad is sinds november in gebruik en loopt van het Arnhemse Airborneplein tot aan de Zuider Parallelweg in Velp. De route maakt onder andere de onderwijsinstellingen Van Hall Larenstein, Yuverta en HAN University of Applied Sciences beter bereikbaar met de fiets. De officiƫle opening vond gistermiddag plaats nabij de kenniscampus Arnhem-Velp.

Aangenaam alternatief

De nieuwe fietsroute is een aangenaam alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Bij de traditionele fietspaden heeft de fietser vaak te maken met oponthoud bij kruisingen, drukke situaties met veel verkeer en niet-doorlopende verbindingen. De doorfietsroute Arnhem-Velp is aangelegd vanuit het perspectief van de fietser: een doorlopende route in twee richtingen, met voorrang waar het kan en een lagere maximumsnelheid voor automobilisten waar dit nodig is.

Nermina Kundić, wethouder Mobiliteit in Arnhem: ā€œ We zien dat veel mensen graag de fiets pakken en willen het voor hen zo makkelijk mogelijk maken om op deze manier van A naar B te komen. Met deze doorfietsroute ben je in een mum van tijd op werk, school of in de Arnhemse binnenstad. Het is een echte aanwinst voor de stad en de regio, die bijdraagt aan een betere bereikbaarheid en gezondere leefomgeving voor iedereen. ā€

Paul Hofman, wethouder Leefomgeving Rheden: ā€œFietsen is gezond, gemakkelijk en vriendelijk voor de omgeving. Daarom is het belangrijk dat Velp en Arnhem nog beter met elkaar verbonden zijn via dit fietspad. Zeker voor onze studenten en onderwijsinstellingen! De eerste maanden is het pad al goed gebruikt, al waren er nog wel wat hobbels op de weg. Dit fietspad is een belangrijke stap in het verder stimuleren van het fietsen.ā€

Stille en schone aanleg

Tijdens de aanleg van de doorfietsroute is zo duurzaam mogelijk gewerkt. Waar mogelijk is elektrisch materieel gebruikt. Ook zijn zo veel mogelijk materialen ter plekke hergebruikt en waar dat niet kon, zijn deze indien mogelijk elders gebruikt. Daarnaast zorgde een innovatieve manier van asfalteren voor het gebruik van minder grondstoffen en minder transportbewegingen. Dit maakte de werkzaamheden niet alleen duurzaam, maar ook stiller.

Opening

In de middag van 11 april vond de officiĆ«le opening van de doorfietsroute plaats. Verschillende betrokkenen, waaronder wethouder Nermina Kundić van Arnhem, wethouder Paul Hofman van Rheden, directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond en gedeputeerde Klaas Ruitenberg van Gelderland, stonden stil bij de nieuwe verbinding tussen Arnhem en Velp.