Samen stilstaan bij de impact van de slag om Arnhem

Samen stilstaan bij de impact van de slag om Arnhem

14 september 2018 Uit Door admin

ARNHEM – Dit jaar is het 74 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond; de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de vrijdag 21 september herdenken we in aanwezigheid van de veteranen de Slag om Arnhem (17-25 september 1944) en de daaropvolgende gedwongen evacuatie van de inwoners van Arnhem bij de officiĆ«le herdenking op het Airborneplein. Aanwezigen geven hierna een eregroet aan de veteranen die nog jaarlijks met hun families terugkeren naar Arnhem, de verhalen levend houden en doorgeven aan de volgende generaties. Daarna staan we bij de historische John Frostbrug tijdens de Bridge to Liberation Experience stil bij de impact van oorlog en  de waarde van onze vrijheid.  Samen kijken we naar de toekomst.

Voor de  vijfde keer wordt de historische grond rond de Arnhemse John Frostbrug omgetoverd tot de plek waar jong en oud op een unieke manier samen stil staan bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. In een beleving vol dans, muziek, optredens, film en special effects worden twintigduizend mensen op de Rijnkade  meegenomen in het verhaal van Kate ter Horst; een moeder van een jong gezin die 300 gewonde militairen onderdak bood in haar huis en hen hoop gaf tijdens de gruwelen van de Slag om Arnhem.

De stem van Eric Corton neemt ons mee in het verhaal over de Engel van Arnhem.

Samen met Trijntje Oosterhuis, Davina Michelle, Lavinia Meijer, Dwight Dissels, Het Gelders Orkest, woordkunstenaar Y.M.P. en dans van Introdans kijkt het publiek terug in de geschiedenis om daarna een verbinding te leggen in de toekomst.

Programma 21 september 2018 Arnhem

Herdenking en kranslegging Slag om Arnhem
Airborneplein
Aanvang: 19.00 uur

Begroeting veteranen gevolgd door Erehaag
Eusebiusbinnensingel
Circa: 20.00 uur

Bridge to Liberation Experience
Jacob Groenewoudplantsoen
Aanvang: 20.30 uur

 

Verkeersmaatregelen rondom de herdenking

Om de herdenking van de Slag om Arnhem en de Bridge to Liberation Experience goed te laten verlopen, worden er werkzaamheden uitgevoerd en verkeersmaatregelen genomen.

Vanaf 14 september wordt begonnen met de voorbereidingen. Vanaf 14 september staat een overzicht van de maatregelen op www.arnhem.nl/wegwerkzaamheden voor actuele verkeersinformatie.

Rijnkade en deel Nieuw Kade (lage kades)
Op 21 september is de lage kade van de Rijnkade en de lage kade van een klein deel van de Nieuwe Kade (thv de John Frostbrug) de hele dag voor auto’s afgesloten. Het verkeer wordt via de Westervoortsedijk, Eusebiusbuitensingel, Airborneplein, Turfstraat, Rodenburgstraat en Eusebiusplein omgeleid.

John Frostbrug
Vanaf 18.00 uur is de John Frostbrug afgesloten in beide richtingen voor gemotoriseerd verkeer. Het verkeer wordt omgeleid. Het westelijke fietspad over de brug (aan centrumzijde) is vanaf 18.00 uur afgesloten. Fietsers kunnen tot 21.00 uur in beide rijrichtingen gebruikmaken van het oostelijke fietspad over de John Frostbrug. Rond 24.00 uur is de brug weer toegankelijk voor het autoverkeer van zuid naar noord. Richting Arnhem-Zuid is de brug afgesloten tot 07:30 uur de volgende ochtend.

Airborneplein
Het Airborneplein wordt in verband met de officiƫle herdenking vanaf 18.00 uur vrijgemaakt van al het verkeer. Het verkeer zal worden omgeleid. Na de herdenking vertrekt het publiek in de richting van het Airborneplein naar de Bridge to Liberation Experience. Daarna wordt het plein weer vrijgegeven voor het verkeer. Ook de Berenkuil, het plein waarvan (brom)fietsers en voetgangers gebruikmaken, is van 16.30 tot ongeveer 20.00 uur afgesloten.

Oranjewachtstraat
De Oranjewachtstraat is om ongeveer 20.00 uur afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via de Rodenburgstraat, Turfstraat, naar het dan weer opengestelde Airborneplein

Openbaar vervoer
Diverse buslijnen worden tijdens de herdenking omgeleid. Check voor vertrek de actuele reisinformatie op www.9292.nl.