Ruimtekoers en Framed Festival winnaars prijsvraag verduurzaming evenementen

Ruimtekoers en Framed Festival winnaars prijsvraag verduurzaming evenementen

8 februari 2020 Uit Door admin

Het festival Ruimtekoers en het Framed Festival op Papendal hebben gisteravond beide 7.500 euro gewonnen om hun plannen om hun evenementen te verduurzamen daadwerkelijk te realiseren. Evenementenorganisator 8Bahn kreeg een aanmoedigingsprijs van 2.500 euro. Het uitreiken van de prijzen was het sluitstuk van een prijsvraag die de gemeente Arnhem eind vorig jaar uitschreef onder evenementenorganisatoren om hun evenementen te verduurzamen.

Esther Dikkers van Schakel025 mocht als juryvoorzitter de prijzen uitreiken. Mede-jurylid wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp laat weten: ā€œArnhem heeft veel evenementen in haar stad die door veel mensen bezocht worden. Steeds vaker denken organisatoren op voorhand na hoe zij hun evenement duurzamer kunnen maken. Een mooie en goede ontwikkeling die we vanuit de gemeente van harte ondersteunen. Om die organisatoren een handje te helpen hebben we eind vorig haar een prijsvraag uitgeschreven. Op deze manier willen we organisatoren stimuleren en steunen om hun ideeĆ«n ook werkelijkheid te laten worden.ā€

Prijsvraag De prijsvraag om evenementenorganisatoren uit te dagen om hun evenement te verduurzamen, bevatte drie categorieƫn waarin prijzen te verdienen waren: energie, vervoer en afval. Uiteindelijk werden alleen prijzen uitgereikt in de categorieƫn energie en vervoer.

Bermbioscoop Het plan van het festival Ruimtekoers om via de elektriciteitspalen van het trolleynetwerk een zogenaamde bermbioscoop te realiseren viel in goede aarde bij de jury en won daarom in de categorie energie de prijs. De jury over dit idee: “Een innovatief idee dat een prijs verdient omdat we het uitrollen van deze typisch Arnhemse oplossing naar andere evenementen in de stad zeer kansrijk achten.”

Waterstofbus Het Framed Festival op Papendal heeft met name op het gebied van vervoer concrete plannen om het vervoer van deelnemers en publiek op een zo duurzaam mogelijke manier vorm te geven. Zo wordt onder meer gedacht aan het tijdens het evenement inzetten van een pendeldienst met een waterstofbus. Ook hier lovende woorden van de jury: “Een concreet en uitvoerbaar voorstel met een duidelijk doel: CO2-reductie.”

Evenementenorganisator 8Bahn ontving een aanmoedigingsprijs voor hun idee om op drie Koningsdag-festivalterreinen gebruik te maken van Ć©Ć©n leverancier, waardoor er minder vervoersbewegingen zijn. Eind dit jaar zal de gemeente opnieuw een prijsvraag ter verduurzaming van de Arnhemse evenementen uitschrijven.