Robotoperatie schildkier voorkomt litteken op de hals

Robotoperatie schildkier voorkomt litteken op de hals

6 juli 2021 Uit Door admin

Vanaf begin juli voert Rijnstate operaties aan de schildklier uit met een robot. Een groot voordeel voor pati├źnten, want hierdoor houden ze geen litteken over op de hals. Ook voor artsen is werken met deze robots nauwkeuriger, omdat het 3D beeld diepte geeft en beter zicht biedt.

Voor pati├źnten met een knobbel in de schildklier volgt vaak een operatie waarbij de helft van de schildklier wordt weggehaald voor verder onderzoek. Deze operatie heet hemithyreo├»dectomie. Als de knobbel goedaardig is, is het waarschijnlijk dat de klachten verdwijnen. Als de knobbel kwaadaardig is, is vaak een tweede operatie nodig om de andere schildklierhelft te verwijderen. Rijnstate gaat jaarlijks zoÔÇÖn 25 van deze operaties met de robot uitvoeren.

3D-zicht
Voorheen werd deze operatie uitgevoerd met een open operatie via de hals. Dat laat een litteken achter dat pati├źnten liever niet hebben op zoÔÇÖn zichtbare plek. Met de robot is het mogelijk deze operatie bij kleinere knobbels uit te voeren via een kleine snede in de oksel.

Rijnstate is het tweede ziekenhuis in Nederland dat gebruikmaakt van deze techniek. Charlotte Blanken, chirurg bij Rijnstate: ÔÇťBij Rijnstate hebben we al veel ervaring met robotoperaties. Rijnstate chirurg Ramon van Eekeren en ik hebben beide een intensief trainingstraject achter de rug waardoor we ook deze operatie met de robot mogen uitvoeren. Groot voordeel is ook dat we gedetailleerd 3D-zicht hebben. Omdat we ook diepte kunnen zien, kunnen we nog nauwkeuriger werken.ÔÇŁ

Rijnstate Robotics
Schildklieroperaties met de robot uitvoeren past binnen onze bredere visie om robotica ziekenhuisbreed in te zetten daar waar het ├ęcht verschil maakt. Robotchirurgie is het fundament van Rijnstate Robotics: in Rijnstate opereren ze sinds 2009 met de Da Vinci operatierobots, en doen daarmee zoÔÇÖn 10% van alle robotchirurgische ingrepen in Nederland.

Voor actuele informatie kunt u ook kijken op de website: www.rijnstate.nl