Robot James brengt patiënten naar hun kamer en zorgt voor ontspanning

Robot James brengt patiënten naar hun kamer en zorgt voor ontspanning

18 augustus 2021 Uit Door admin

Een robot die zorgt voor afleiding of ondersteunt bij activiteitenbegeleiding? Het is al lang geen toekomstmuziek meer in Rijnstate. In de maanden augustus en september maken patiënten op het Kindercentrum en de afdeling Geriatrie kennis met robot James.

Er kunnen allerlei apps op de robot worden gezet, bijvoorbeeld Spotify, Youtube en luisterboeken. Maar de robot kan ook geprogrammeerd worden om speciale taken uit te voeren. Zo heeft de afdeling Geriatrie regelmatig te maken met zogenaamde ‘dwalende patiënten’. James kan in dat geval de patiënt helpen door te vragen hem te volgen, terug naar de afdeling. Is de patiënt bijvoorbeeld geïnteresseerd in sport, dan kan James ook vragen om mee te gaan naar een televisie waar hij sport kan kijken.

Waar technologie écht het verschil maakt
“Er is heel veel mogelijk”, zegt Jerry de Haan-Stolte, teamleider Facilitair Bedrijf. “Wij hebben nauw overleg met de afdelingen waar James gaat helpen en kunnen bij het programmeren voor maatwerk zorgen. Het aanbod voor kinderen is natuurlijk iets anders dan voor ouderen, hoewel er ook interessante overeenkomsten kunnen zijn voor enkele toepassingen. Binnen Rijnstate zetten we robotica in daar waar de technologie écht een verschil maakt. We onderzoeken deze zomer of dat met een humanoid robot, zoals James, op deze afdelingen het geval is. We zijn erg benieuwd naar de onderzoeksresultaten.”

Afleiding
Op de kinderafdeling zijn ze blij met James. De robot brengt kinderen naar hun kamer (“Kom, hier mag je chillen en slapen”) en hij zorgt voor afleiding in de vorm van filmpjes en muziek. “Vernevelen, het inhaleren van medicatie met een kapje op de neus, vinden kinderen niet altijd even prettig. De robot zou kinderen hierbij op een speelse manier kunnen helpen en motiveren waardoor ze deze handeling mogelijk langer volhouden”, aldus Sigrid Bouma, hoofd zorgteam Kindergeneeskunde.

Muziek van vroeger
Ook op de afdeling Geriatrie ontvangen ze James met open armen. James gaat onder meer ingezet worden ter afleiding en ontspanning van patiënten, bijvoorbeeld als aanvulling op en ondersteuning bij activiteitenbegeleiding. Miriam van Ditshuizen, hoofd Geriatrie: “We kunnen James programmeren om bijvoorbeeld muziek van vroeger af te spelen of een verhaal voor te lezen wanneer een oefening is gedaan of een activiteit is uitgevoerd. Daarmee stimuleren we onze patiënten in meerdere opzichten op een leuke, ongedwongen manier.”

Evaluatie
Of de inzet van James een succes wordt, zal blijken uit de evaluatie. Gedurende de maanden augustus en september wordt patiënten, ouders/verzorgers, bezoekers en medewerkers gevraagd hun ervaringen te delen. Dit zal gebeuren via geanonimiseerde vragenlijsten.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl