Rijnstate faciliteert het thuis toedienen van medicatie met Rijnstate@home

Rijnstate faciliteert het thuis toedienen van medicatie met Rijnstate@home

12 mei 2021 Uit Door admin

Begin mei gaat een mobiel medisch team van verpleegkundigen van het Oncologisch Centrum van Rijnstate op pad om oncolytica (chemokuren en immunotherapie voor mensen met kanker) thuis toe te dienen.

Samen met Eurocept Homecare is de afgelopen jaren ervaring opgedaan met thuistoedieningen voor patiƫnten met kanker. Rijnstate start met thuistoedieningen van twee middelen voor patiƫnten met kanker, die binnen een straal van 25 kilometer van het ziekenhuis wonen. Het gaat om pembrolizumab, voor mensen met longkanker en blaaskanker, en om zoledroninezuur om botproblemen bij kanker te voorkomen. Juist dit soort middelen lenen zich voor thuistoediening; het aantal mensen dat deze behandelingen nodig heeft neemt toe en er komen steeds meer mogelijkheden die thuisbehandeling mogelijk maken. Ook reizen deze patiƫnten geregeld naar het ziekenhuis voor de behandeling en dit is vaak erg belastend.

De samenwerking met Eurocept Homecare blijft gecontinueerd. Samenwerking maakt groei van de mogelijkheden voor thuisbehandelingen mogelijk voor steeds meer patiĆ«nten van het Rijnstate ziekenhuis. Rijnstate heeft als doel om deze zorg thuis steeds verder uit te breiden naar andere soorten geneesmiddelen, andere aandoeningen en specialistische zorg. ā€œVoor onze patiĆ«nten zijn deze thuistoedieningen een uitkomst en een voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plekā€, aldus Marina van Gelder manager Oncologie.

Eerste toediening
Op 4 mei gaat de eerste auto van ā€˜Rijnstate@homeā€™ op pad en geven verpleegkundigen uit het mobiel medisch team de eerste thuistoedieningen aan patiĆ«nten met kanker. De afgelopen maanden is dit traject zorgvuldig voorbereid door een team bestaande uit oncologen, verpleegkundig specialisten, oncologie verpleegkundigen, afdelingshoofden en de poli-apotheker. De voorbereidingen voor andere soorten geneesmiddelen en zorg zijn in volle gang.

Win-win situatie
Het ontvangen van zorg thuis heeft meerdere voordelen voor patiĆ«nten en naasten. Het comfort van behandeling in de eigen leefomgeving en betere kwaliteit van zorg (zoals minder infecties en persoonlijk contact met zorgverlener). NierkankerpatiĆ«nt Nigel Burgess licht deze voordelen toe: ā€˜Thuis heeft zijn voordelen, je hoeft niet meer zo te plannen, je hebt geen last van parkeren en al die mensen in het ziekenhuis vind ik nu ook niet fijn. De zorgverleners komen gewoon bij je langs. Laat mij maar thuisblijven. Ik zie alleen maar voordelen.” Verpleegkundigen zijn ook blij met de verplaatsing van zorg naar huis omdat het een mooie afwisseling is naast het werken binnen de muren van het ziekenhuis en er meer tijd is voor psychosociale ondersteuning.

Rijnstate@home
De beweging om zorg naar huis te verplaatsen, past bij de strategie van Rijnstate. Laura Kooij manager Innovatie en Zorgtransformatie: ā€œMet ā€˜Rijnstate@homeā€™ richten wij ons op het verlenen van zorg, het toedienen van medicatie Ć©n het monitoren van patiĆ«nten in de thuissituatie. Om dit zo optimaal mogelijk te kunnen faciliteren is Rijnstate 1 april 2021 gestart met het Virtueel Zorgcentrum, een centrale plek van waaruit een team verpleegkundigen patiĆ«nten in de thuissituatie kan monitoren en ondersteunenā€.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl