Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal intensiveren samenwerking in sportgeneeskundige zorg voor de regio

Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal intensiveren samenwerking in sportgeneeskundige zorg voor de regio

21 juli 2021 Uit Door admin

Rijnstate Clinics en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) gaan nog intensiever samenwerken om de bijdrage te vergroten aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners in de regio. Het functioneren van de patiënt en aandacht besteden aan gezondheid, gedrag (voeding, sport en bewegen) en preventie staan hierbij voorop. Vandaag ondertekenden beide partijen een nieuwe overeenkomst om hun krachten te bundelen.

Rijnstate werkt al jaren samen met SMCP om snel toegankelijke zorg te bieden aan amateur- en topsporters. Maar sportgeneeskunde is er ook voor patiënten die meer willen bewegen, hun conditie willen verbeteren voor een operatie of met een of meerdere chronische ziekten kampen en daardoor een verminderde conditie hebben.  

Door sportgeneeskundige expertise en medische- en zorginnovaties bij elkaar te brengen en uit te breiden wordt de aangeboden zorg nog effectiever en patiëntgerichter. Hierdoor vindt de juiste zorg op de juiste plek plaats en neemt de kwaliteit van zorg toe. Zo komt er een uitbreiding van onderzoeks- en testapparatuur  binnen Rijnstate om bijvoorbeeld inspanningstesten uit te voeren. Behandelingen vinden zoveel mogelijk op één locatie plaats. Dit is minder belastend voor patiënten die onder behandeling zijn of komen. In de komende maanden treffen Rijnstate en SMCP samen voorbereidingen om eind 2021 ook sportartsen werkzaam te hebben namens Rijnstate om zo invulling te geven aan de vernieuwde samenwerking.

Keurmerk Partnership Team NL
De afdeling Orthopedie en Traumatologie van Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal hebben sinds 2018 het keurmerk High Performance Partner Team NL van NOC*NSF voor de behandeling van Olympische sporters. De kwaliteiten van beide partijen worden ingezet voor sporters van alle niveaus.

Wim van Harten, voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate: “Eerder heeft Rijnstate voor enkele specialismen al het keurmerk High Performance Partner Team NL van NOC*NSF gekregen. We zijn dus al goed bezig en deze samenwerking met SMCP is een belangrijke stap in het nog verder ontwikkelen van sportgeneeskunde in de regio.”

Robert van Cingel, directeur Sport Medisch Centrum Papendal: “Sport en bewegen kan een doel op zich zijn (prestatiesporters), maar ook een middel om tot een betere leefstijl en gezondheid te komen. De sportarts speelt bij beide een essentiële rol. Door de gezamenlijke aanpak zijn we snel in staat om de kern van de klacht van de patiënt te achterhalen en de juiste behandeling te bieden. Samenwerking  met relevante medisch specialismen, huisartsen en fysiotherapeuten in de regio is daarbij cruciaal.”

Op de foto van links naar rechts: Claudia de Swart, Manager Zorg Rijnstate Clinics – Wim van Harten, Voorzitter Raad van Bestuur Rijnstate – John Jansen, Bestuurder Sport Medisch Centrum Papendal – Robert van Cingel, Directeur Sport Medisch Centrum Papendal – Martin Hemels, Cardioloog Rijnstate.