Redder Marko Rakuljic ontvangt bronzen penning

Redder Marko Rakuljic ontvangt bronzen penning

14 juli 2021 Uit Door admin

De Kroatische matroos Marko Rakuljic van Constant in Beweging ontving vandaag van burgemeester Marcouch de bronzen penning van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD). Hij ontving de penning voor zijn heldhaftige daad op 22 april 2021, waarbij hij een drenkeling het leven redde.

Nietsvermoedend
Toen Marko, matroos op een schip in Arnhem, op die bewuste avond in april een drenkeling in het ijskoude water van de Rijn zag liggen, twijfelde hij geen moment. Hij sprong op een vlot en peddelde naar hem toe. ‘Een heldendaad’, zo sprak burgemeester Ahmed Marcouch  vanmiddag toen hij de nietsvermoedende Marko de bronzen penning van de KMRD overhandigde. Marcouch: ‘Waar de meesten instinctief een stap naar achteren zetten, doen redders welbewust de stap naar voren. Marko is zo’n redder – hij verstarde niet maar kwam juist in actie en redde een leven. Wie een leven redt, redt de mensheid. Met recht is er deze bekroning en aandacht voor hem, want heldenmoed is het wonder dat huist in verwondering en bewondering.’

Bronzen penning
De KMRD bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Onder meer door redders te eren met een bronzen, zilveren of gouden penning en voorlichting te geven wil de KMRD zoveel mogelijk verdrinkingen voorkomen. De bronzen penning wordt toegekend wanneer een belangrijk deel van de redding afhangt van de inspanning van de redder. Lees hier meer over op de website van de KMRD.

Redder Marko
Marko (36) komt uit Kroatië, waar zijn familie in het toeristenseizoen een schepen verhuurt. Mede vanwege corona werkt en woont hij nu op een schip in Arnhem. Zijn reddingsactie kwam ook in zijn thuisland in het nieuws.