Rapper komt met track als protest tegen fouten in de media

Rapper komt met track als protest tegen fouten in de media

13 april 2017 Uit Door admin

Arnhem – Hij werd onterecht aangezien als IS-strijder door een fout van een journalist, en daar heeft de Arnhemse rapper Amine Elghasyry nu een track ‘Niets is wat het lijkt’ over gemaakt. “In de war en opgefokt, vals nieuws maakt je kapot”, rapt Elghasyry.

Vorige maand maakte EenVandaag een portret van twee Nederlandse Syri√ęgangers. In die documentaire was een videoclip van ‚ÄėTeam liefde‚Äô gebruikt waarin de twee Syri√ęgangers en Elghasyry samen te zien zijn. Amine werd als enige herkenbaar in beeld gebracht in het tv-item omdat hij geen verdachte was en dus niets met de zaak te maken had. Gezichten van anderen die wel naar het Midden-Oosten zijn vertrokken, waren wel onherkenbaar gemaakt. Dit zorgde voor veel verwarring bij de kijkers want veel mensen denken nu dat Amine √©√©n van de Syri√ęgangers was waarover werd gesproken. Sinds de uitzending wordt hij bedreigd en op straat aangesproken omdat hij wordt aangezien als IS-sympathisant.

Bedreigingen
Elghasyry vindt het onacceptabel hoe de schijn is gewekt door het actualiteitenprogramma dat hij een Syri√ęganger is. Hij vindt dat het medium onzorgvuldig te werk is gegaan. ‚ÄúIk slaap er gewoon niet door, ik heb veel bedreigingen gekregen. Drie dagen geleden werd ik nog door een voorbijganger uitgemaakt voor ‚Äėvieze IS-strijder‚Äô op straat. Ik krijg constant anonieme telefoontjes. Dit alles zorgt ervoor dat ik constant om mij heen kijk als ik buiten ben‚ÄĚ, zegt Elghasyry

Track op YouTube
Door hetgeen dat hem nu overkomen is heeft de rapper een track uitgebracht op YouTube waarin hij aankaart wat hem is overkomen. ‚ÄúIn de tekst is te horen “hoe ik in de reportage ben neergezet en wat het met mijn imago deed”. Met deze track wil Aminea laten weten hoe √©√©n fout van een journalist grote impact heeft gehad op zijn leven. “Ik heb het lied uit pure emotie geschreven en opgenomen en ik hoop dat ik hiermee de groep kan bereiken die nog steeds denkt dat ik een IS-sympathisant ben‚ÄĚ, vertelt Elghasyry.

Rechtszaak
Amine Elghasyry vindt het schandalig hoe EenVandaag na de uitzending met zijn zorgen is omgegaan. ‚ÄúIk wilde in eerste instantie ook geen advocaten erbij halen, ik heb ze gevraagd om een rectificatie en om het filmpje te verwijderen van internet. Maar ze vonden dat ze niet fout zaten, ook de journalist in kwestie niet. Ze willen geen reactie geven omdat de zaak in behandeling is. Maar ook voordat er juridische stappen waren gezet wilde ze niet ingaan op de kwestie‚ÄĚ, zegt Elghasyry. De reportage waar het om gaat is inmiddels van de website van EenVandaag afgehaald. Eind april buigt de rechter zich over deze zaak.

Teamliefde – Niets is wat het lijkt