Raad Arnhem stemt in met proef bijverdienbeloning

Raad Arnhem stemt in met proef bijverdienbeloning

14 juli 2023 Uit Door admin

Beloning voor Arnhemmers die deeltijd werken en bijstand ontvangen; hoe meer mensen werken, hoe hoger de beloning

Arnhemmers met een deeltijdbaan en aanvullende uitkering ontvangen met de bijverdienbeloning naast bijstand een bedrag van maximaal €1.200,- per zes maanden. Arnhem gaat daarmee mensen die een deeltijdbaan hebben en bijstand ontvangen belonen voor hun inzet en stimuleren om meer te gaan werken. Het gaat om een proef van twee jaar, de gemeenteraad stemde gisteravond in met het voorstel. 

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Geweldig dat zo’n grote meerderheid van de gemeenteraad instemt met dit voorstel. Werken moet lonen en meer werken moet beloond worden, ook als je in de bijstand zit. Maar werken is veel meer dan alleen geld verdienen. Een baan maakt je zelfverzekerder, geeft zelfvertrouwen en zorgt voor sociale contacten. Met de nu aangenomen Arnhemse bijverdienbeloning wordt de stap naar een baan naast de bijstand aantrekkelijker. Daardoor krijgt ook weg naar een vaste baan steeds meer kans.”

Van bijstand naar baan

Deeltijd betaald werk vanuit de bijstand brengt veel voordelen met zich mee. Het is voor mensen vanuit de bijstand een geweldige manier om deel te nemen aan de samenleving. Maar het kan ook een mooie stap zijn naar een vaste baan. Toch kiezen nog niet veel inwoners voor betaald werk vanuit de bijstand, omdat ze denken dat ze er weinig op vooruit gaan of omdat ze zorgen hebben over de betekenis voor hun toeslagen. Met de bijverdienbeloning worden zulke drempels weggenomen: meer inkomen als je meer gaat werken, en geen effect op de toeslagen.

Vertrouwen en eenvoud

De Arnhemse bijverdienbeloning wordt ingevoerd op basis van vertrouwen en eenvoud. De bijverdienbeloning bestaat in Arnhem uit een vast bedrag van €100,-, €600,- of €1200,-, afhankelijk van de hoogte van de inkomsten uit de deeltijdbaan. Hoe hoger de inkomsten, hoe hoger de bijverdienbeloning. Het bedrag wordt iedere zes maanden overgemaakt en hoeft niet steeds opnieuw aangevraagd te worden. Arnhemmers in de bijstand die deeltijd werken geven iedere maand hun inkomsten door. De bijverdienbeloning wordt op basis hiervan automatisch berekend en uitgekeerd. 

Tweejarige proef

De wens om werken naast een uitkering lonender te maken bestaat al langer, zowel in Arnhem als in de rest van Nederland. Met de Arnhemse bijverdienbeloning loopt gemeente Arnhem voor op landelijke regelgeving. Het voorstel is met één stem tegen aangenomen door de gemeenteraad. De tweejarige proef bijverdienbeloning is daarmee met terugwerkend kracht ingegaan vanaf 1 juli 2023.