Predicaat Koninklijk voor de Nederlandse Handboog Bond

Predicaat Koninklijk voor de Nederlandse Handboog Bond

2 februari 2023 Uit Door admin

De Nederlandse Handboog Bond vierde vorig jaar haar 100e verjaardag. Als kroon op het jubileum ontving de bond vandaag uit handen van gedeputeerde Jan Markink en burgemeester Ahmed Marcouch een Predicaat Koninklijk.

 

Aan de geschiedenis van de handboogsport in Nederland zat al een Koninklijk randje. Zo vond de handboogsport in de 19e eeuw een ambassadeur bij Koning Willen III.

 

Uitreiking predicaat

Zowel Jan Markink als Ahmed Marcouch spraken de aanwezigen toe tijdens de feestelijke uitreiking van het predicaat op Papendal.

 

Gedeputeerde Jan Markink: “De Nederlandse Handboog Bond heeft een belangrijke rol voor de handboogsport. Daarbij denken we natuurlijk meteen aan de Olympische spelen, maar ook daarbuiten wordt heel veel recreatief met een handboog geschoten. En juist in de breedte van die amateursport is de bond in ons land zeer nadrukkelijk aanwezig.”

 

Burgemeester Ahmed Marcouch: “In 2015 vond de Nederlandse Handboog Bond hun thuis op Papendal, zoals veel van hun topsporters een thuis vonden in Arnhem en omstreken. Het is bijzonder hoe de handboogsport zich door de geschiedenis heen ontwikkelde en aanpaste. Ik hoop dat dit aanpassingsvermogen een voorbeeld is voor onze stad.”

De Nederlandse Handboog Bond

Op 5 maart 1992 werd de Algemeene Nederlandsche Bond van Handboogschutterijen opgericht. Sinds 1973 staat deze bekend als de Nederlandse Handboog Bond (NHB). Inmiddels heeft de bond een kleine tienduizend leden en zijn er 220 verenigingen aangesloten. In 2015 vestigde de Nederlandse Handboog Bond zich op Papendal in Arnhem. Hier werken ze verder aan de verbinding tussen de topsport en de amateursport.

 

De Nederlandse Handboog Bond speelde een belangrijke rol in het verder brengen van de handboogsport in Nederland. De NHB organiseert jaarlijks meerdere Nederlandse kampioenschappen, competities en wedstrijdseries binnen de gehele sport en de topsport, waaronder ook in de natuur van Arnhem en omstreken. Ook draagt de bond zorg voor talentontwikkeling, zowel op Papendal als bij de vier trainingscentra en de verschillende verenigingen in Nederland. Tot slot zet de NHB zich in heel Nederland in voor de positie van de handboogsport in Nederland.

 

Het Predicaat Koninklijk

Zeven organisaties in Arnhem ontvingen eerder al het Predicaat Koninklijk, zoals onder andere het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum “Bronbeek” en Burgers’ Zoo. Het predicaat Koninklijk is een onderscheiding die verleent wordt aan verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Het staat voor het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning. Meer informatie over het Predicaat Koninklijk is te vinden op de website van het Koninklijk Huis.

 

foto: Gemeente Arnhem