Postume Koninklijke onderscheiding voor YukLunChan 

Postume Koninklijke onderscheiding voor YukLunChan 

22 maart 2023 Uit Door admin

Burgemeester Ahmed Marcouch overhandigde dinsdag een postume onderscheiding aan de familie van de heer Yuk Lun Chan. De heer Chan werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Chan was voorzitter, en later vicevoorzitter van de Landelijke Federatie van Chinese Ouderenverenigingen Chun Pah in Nederland. Chan, die op 18 januari dit jaar overleed, heeft zich jarenlang als vrijwilliger ingezet voor de Nederlandse Chinese gemeenschap, met name voor de ouderen. 

De Koninklijke Onderscheiding is toegekend voor de lintjesregen van dit jaar. Helaas kwam de heer Chan vrij onverwacht te overlijden. Zijn familie kreeg vandaag de onderscheiding overhandigd. Zij mogen de onderscheiding ter nagedachtenis aan hun vader en opa zes maanden in bezit houden.  

Geliefd binnen de gemeenschap 

Chan (18 juli 1942) was een bekend en geliefd persoon binnen de Chinese gemeenschap in Arnhem en omstreken. Tot aan zijn pensioen was hij eigenaar van restaurant Dragon Garden in Arnhem Zuid. In 1997 werd hij vrijwilliger bij de Chinese ouderenvereniging Chun Pah Gelderland, waar hij van 2005 tot 2013 voorzitter was. Gedurende deze tijd was hij tevens vicevoorzitter van de landelijke vereniging van Chun Pah. Hij heeft zich altijd onvermoeibaar ingezet voor de ouderen binnen zijn gemeenschap. Zo was hij wekelijks bezig met het organiseren van activiteiten en het onderhouden van contacten met leden. Tijdens de coronapandemie was hij dagelijks in de weer om ouderen te informeren over het virus en hielp hij hen aan spullen om zich te wapenen tegen het virus.

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Ieder mens dat oog heeft voor het welzijn van de medemens verdient lof. Maar Arnhemmer Yuk Lun Chan ging hierin nog een stap verder. Tot aan zijn dood stond hij ouderen binnen zijn gemeenschap bij. Hij ging de strijd aan met eenzaamheid door bij hen langs te gaan of hen te bellen en een luisterend oor te bieden. Zo bracht hij licht en geluk in hun leven. In China staat de draak symbool voor geluk. En ondanks het feit dat de heer Chan na zijn pensioen afscheid nam van ‘zijn’ Dragon Garden, hield hij nog altijd het geluk van de ander voor ogen. Daarmee inspireert hij ons hoe samen te leven, ongeacht leeftijd en afkomst. En dat blijft hij doen, ook nu na zijn overlijden.”  

Chinese Ouderenverenigingen Chun Pah  

De Chun Pahverenigingen in Nederland organiseren uitjes voor Chinese ouderen om hen uit hun isolement en eenzaamheid te halen. Voorbeelden zijn Kantonese operavoorstellingen en uitstapjes naar winkels en naar het buitenland. Elk jaar wordt er een landelijke Chinese ouderendag georganiseerd voor ouderen en hun naaste familieleden. De eerste werd georganiseerd in 1988. De naam ‘Chun Pah’ betekent ‘grove den’ en staat symbool van een lang leven. 

Koninklijke Onderscheiding  

Kent u iemand die zich ook heeft ingezet voor onze stad of samenleving? Of gedurende een langere tijd opvallende prestaties heeft geleverd? Dan kunt u deze persoon in aanmerking laten komen voor een Koninklijke Onderscheiding. Op www.arnhem.nl/lintje leest u hoe u een voorstel kunt indienen.