Politieactie na gijzeling in wijksteunpunt op Klarendal

3 mei 2017 Uit Door admin

Arnhem – De politie heeft woensdag een man gearresteerd die 4 handhavers gegijzeld hield bij een wijksteunpunt aan de Hommelseweg in Arnhem.

De politie kreeg vlak na 11.00 uur een melding van getuigen dat er een gewapende man met een bomvest om het wijksteunpunt aan de Hommelseweg naar binnen zou zijn gegaan. Hierop is door de politie gelijk opgeschaald en zijn diverse eenheden opgeroepen. het bleek te gaan om gijzeling waarbij 4 handhavers gegijzeld werden.

De hele omgeving werd afgezet en omwonenden werden uit voorzorg geƫvacueerd. Ook werd een helikopter ingezet om de agenten op de grond te ondersteunen. Het treinverkeer werd ook stilgelegd in verband met de veiligheid.

Toen de politie, de onderhandelaars en een aanhoudingseenheid ter plaatse waren heeft de gijzelnemer 2 handhavers vrijgelaten met een brief voor de politie, waarna onderhandelaars in gesprek zijn gegaan met de man en hij zich om 14.05 overgaf.

De dader, een 57-jarige man uit Arnhem bleek achteraf een nep wapen bij zich te hebben en droeg een nep bomvest, ook was hij in het bezit van een aantal messen.

de burgemeester is bij de slachtoffers geweest en heeft ze gesproken en zijn niet gewond. De driehoek (OM, politie, burgemeester) is opgelucht dat het zo is afgelopen. Het OM doet nog verder onderzoek.

In de woning van de verdachte (in de directe nabijheid van het wijkcentrum) is gezocht naar sporen en mogelijke explosieven; er is niets aangetroffen dat gevaar opleverde voor de buurt. De politie gaat de verdachte horen om er onder andere achter te komen wat het motief van zijn daden was. De man was bekend bij de wijkagent en lijkt vooralsnog geen banden te hebben met terroristische organisaties. De slachtoffers zijn opgevangen en zullen ook worden gehoord.

Onderzoek EOD
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pand en de omgeving onderzocht op de aanwezigheid van wapens en/of explosieven. Na het onderzoek is de omgeving vrijgegeven. Tijdens de gijzelingssituatie heeft de politie het treinverkeer stilgelegd omdat de trein door de wijk Klarendal rijdt. Zodra de situatie weer veilig was, werd het treinverkeer hervat en de omgeving van het wijkcentrum vrijgegeven.