Personeelstekort te lijf met regionale branchegerichte aanpak
11 september 2019Werken zonder grenzen in Midden Gelderland
Werkgevers hebben gebrek aan personeel, gemeenten hebben teveel mensen in de bijstand en veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt slagen er niet in een geschikte baan te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt is zo groot dat die niet meer met ‘regulier’ personeel ingevuld kan worden. Dat betekent kansen voor mensen uit deze regio die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Via een branchegerichte aanpak die werknemers ondersteunt en tegelijk werkgevers helpt met de regelgeving, kan het een deel van het personeelstekort worden opgelost en hebben meer mensen zinvol werk.
Dit is slechts één van de acties die op de zogeheten Regionale Arbeidsmarktagenda staan. Regionaal omdat werk zich nu eenmaal niet aan gemeentegrenzen houdt. Alle betrokken partijen, dus werkgevers, werknemers, vakbonden, onderwijs, UWV en gemeenten in de regio Gelderland Midden zetten op woensdag 11 september hun handtekening onder die regionale agenda. De grote winst van regionaal optrekken is dat de regels en voorwaarden in de hele regio gelijk worden getrokken. Veel inspanningen om mensen aan werk te helpen zijn op dit moment nog lokaal georganiseerd, vaak met eigen regels en voorwaarden. Dat werkt niet bevorderlijk als ondernemers overwegen om werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
Acties in gang gezet
De strategische arbeidsmarktagenda heeft een belangrijk doel: een inclusieve arbeidsmarkt in Midden Gelderland. Werkgevers, werknemers, onderwijs, UWV en gemeenten gaan daar gezamenlijk voor staan. De eerste acties zijn al in gang gezet. Zo worden de afspraken over Social Return in de regio gelijkgetrokken, worden branchegerichte ontmoetingen tussen kandidaat-werkgevers en -werknemers georganiseerd en is gestart met de ontwikkeling en uitvoering van branchegerichte leerwerktrajecten. Vorig jaar werden arbeidsmarktregio’s gemeenten door staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgenodigd te komen met een regionaal actieplan om mensen sneller aan het werk te helpen. Eind september wordt bekend of het geld (twee miljoen voor twee jaar) inderdaad wordt toegekend aan onze regio.
Bedrijfsbezoek en ondertekening strategische agenda
De ondertekening door vijftien partijen vond op een toepasselijke locatie plaats: bij Avabel in Zevenaar. Dit is een bedrijf dat al twintig jaar werkgever is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee een voorbeeld voor sociaal ondernemen in onze regio. Na een rondleiding door het bedrijf vindt de ondertekening plaats. Er wordt getekend door vertegenwoordigers van VNO / NCW, FNV, CNV, Onderwijsspecialiseten, ROC Rijn IJssel, UWV en wethouders van de gemeenten Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar.