Participatie speelt steeds grotere rol bij plannen in de buurt

Participatie speelt steeds grotere rol bij plannen in de buurt

19 oktober 2021 Uit Door admin

Gemeente maakt handreiking participatie voor inwoners, ontwikkelaars, ondernemers en ambtenaren
Met de komst van de Omgevingswet (vermoedelijke invoeringsdatum 1 juli 2022) speelt participatie een belangrijke rol bij het maken van (bouw)plannen en het aanvragen van vergunningen.

Participeren betekent meedoen of deelnemen aan het maken van plannen. Met participatie komen alle belangen, meningen, kennis en creativiteit in een vroeg stadium op tafel. Door bezwaren, maar juist ook goede ideeƫn met elkaar te bespreken, worden plannen beter en is er meer kans op draagvlak.

De gemeente Arnhem vindt het belangrijk dat de omgeving op tijd betrokken wordt bij plannen en vergunningsaanvragen. Daarom komt de gemeente met een handreiking Participatie. De handreiking wijst plannenmakers en vergunningsaanvragers erop dat ze met omwonenden het gesprek moeten aangaan. De handreiking bevat een tool waarmee een initiatiefnemer van een plan kan bekijken wat het effect van zijn project op de omgeving is en hoeveel participatie daarbij wenselijk is.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp wacht niet met de handreiking tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet: ‘We hebben de Omgevingswet niet nodig om serieus werk te maken van participatie.  Laten we dus vooral snel met de handreiking aan de slag gaan. Zo kunnen we nu al werken  met de handreiking en aanvullen als dat nodig is op basis van ervaringen van inwoners, ontwikkelaars en ondernemers’.

Voordat het zover is heeft de gemeenteraad nog een beslissende stem, zij stellen de handreiking binnenkort vast. Vanaf dat moment is de handreiking ook te vinden via de gemeentelijke webpagina www.arnhem.nl/omgevingswet/participatie en wordt het werken met de handreiking gemeengoed in onze stad.