Parkeercontrole wordt volautomatisch

Parkeercontrole wordt volautomatisch

15 oktober 2020 Uit Door admin

Een scanauto gaat controleren of straatparkeerders betaald hebben voor hun parkeerplek. Dat is efficiĆ«nter en ook eerlijker, omdat door de inzet van de scanauto meer mensen gaan betalen om te parkeren. De scanauto kan immers dagelijks veel meer auto’s controleren. Ook leidt het tot minder fraude met gehandicaptenparkeerkaarten. Dat staat in een voorstel dat het college van B&W vandaag naar de raad stuurt.

De elektrische scanauto rijdt door de straten waar betaald parkeren geldt of waar alleen met een vergunning geparkeerd mag worden. De auto scant de kentekens automatisch en controleert in het ‘nationaal parkeer register’ of er betaald is. Deze manier van controleren wordt nu ook al toegepast, maar dan handmatig met behulp van een handcomputer.

Controle op kenteken
Om de parkeercontrole volledig automatisch te kunnen doen, is het nodig dat het kenteken van de parkeerder wordt geregistreerd. Alleen dan kan via het centrale register worden gecontroleerd of er is betaald. Op dit moment is van 95 procent van alle auto’s waar het om gaat het kenteken geregistreerd. Omdat er sprake is van een digitale parkeervergunning of digitale gehandicaptenparkeerkaart of omdat de parkeerder gebruik maakt van een parkeerapp. Slechts 5 procent koopt nog een kaartje aan de parkeerautomaat, waarbij nu nog geen kenteken hoeft te worden ingevoerd. Dit voorstel betekent dat straks van elke parkeerder het kenteken nodig is.

Minder fraude met gehandicaptenparkeerkaarten
Ook de gehandicaptenparkeerkaart wordt gedigitaliseerd en(landelijk) aan een kenteken gekoppeld. Daarvoor wordt het minder aantrekkelijk om ze te stelen. Daarmee voorkomen we fraude en lopen gebruikers van deze kaarten minder risico op auto-inbraken. Gehandicaptenparkeerkaarten zijn populair bij het dievengilde, omdat je er gratis mee kunt parkeren op gereserveerde parkeerplaatsen.

Privacy
De scanauto is operationeel tussen 9.00 en 23.00 uur, zeven dagen in de week. Zo worden circa 4500 straatparkeerplaatsen meerdere keren per dag gecontroleerd. Deze manier van parkeercontrole voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van de privacy. Zo worden kentekens van auto’s die betaald hebben binnen 48 uur na controle vernietigd. Kentekens van overtreders worden bewaard zolang de afhandeling van een eventueel bezwaar en beroep duurt.

Meer over parkeren op straat en waar de scanauto gaat controleren: https://www.arnhem.nl/stad_en_wijken/Parkeren/parkeren_op_straat