Park Sonsbeek viert 125e verjaardag met jaar vol activiteiten

Park Sonsbeek viert 125e verjaardag met jaar vol activiteiten

15 april 2024 Uit Door admin

In april is het 125 jaar geleden dat Sonsbeek in het bezit van de gemeente Arnhem kwam. Arnhem is trots op Ć©Ć©n van de mooiste parken van het land. Daarom viert de gemeente deze verjaardag samen met Natuurcentrum Arnhem, Vrienden van Sonsbeek en nog vele andere organisaties.

In het komende jaar van april tot en met september merkt Arnhem echt wat van 125 Sonsbeek. Van wandelingen, markten, concerten, tot aan festivals en (sportieve) evenementen. Er is voor iedereen wat te doen en te beleven. Daarom brengt de gemeente een speciale kalender uit die vol staat met leuke activiteiten in en rond het park. De papierenkalender ligt vanaf half april op tal van goed bezochte plekken in Arnhem. De online kalender is te raadplegen via Sonsbeek Agenda en wordt voortdurend aangevuld met nieuwe activiteiten. Daar kunnen ook nieuwe activiteiten worden aangemeld. Ook plaatst de gemeente rond de zomer nieuwe informatieborden bij de hoofdingangen van het park.

Landgoed Sonsbeek

Het landgoed Sonsbeek bestaat meer dan 400 jaar. Het is vernoemd naar het plaatsje Sonsbeck in Duitsland. Uit onderzoek blijkt dat een deel van het landgoed gebouwd is met geld dat afkomstig is uit slavernij en ons koloniale verleden. De herdenking hiervan volgt op een later moment. Dit landgoed Sonsbeek was veel groter dan het huidige park. Stenen van de Noord-Veluwe werden naar Sonsbeek gebracht om de bekende waterval mee te bouwen. In de loop der tijd werden steeds meer monumenten aan het park toegevoegd. Omdat het beheer en het onderhoud van het grote landgoed op den duur onbetaalbaar werd, zijn er in de loop van de tijd, stukken van het gebied verkocht. Zo zijn delen door Baron van Heeckeren verkocht voor de aanleg en bouw van verschillende Arnhemse wijken rondom het park. Van Heeckeren is ook de man die het overgebleven landgoed van de hand deed.

Tellegen en park

Op 15 april 1899 kocht de gemeente op advies van directeur Gemeente Werken, Jan Willem Cornelis Tellegen, het landgoed voor de helft van de gemeentelijke begroting dat jaar. Dat betekende niet alleen dat Arnhem een park ter groot van 147 voetbalvelden rijker was, maar dat Arnhem ook veel aantrekkelijker werd om te wonen en te leven. Het duurde ruim een maand voordat de eerste Arnhemmers daadwerkelijk konden genieten van het park. Zo lang was er nodig om alle hekken te verwijderen. Sinds die tijd is het park al decennia lang een bron van ontspanning, cultuur, natuur en plezier. Sonsbeek is uitgegroeid tot Ć©Ć©n van de iconen van Arnhem. Uniek in Nederland, door biodiversiteit, variatie in landschappen, speciale tentoonstellingen maar ook als rijks- en natuurmoment dicht bij het centrum van de stad.