Park Sonsbeek dicht om middernacht, alcoholverbod vanaf 20:00 uur

Park Sonsbeek dicht om middernacht, alcoholverbod vanaf 20:00 uur

26 juli 2021 Uit Door admin

Vanaf 27 juli tot 30 september 2021 geldt in Park Sonsbeek in Arnhem een nachtsluiting en een alcoholverbod, heeft burgemeester Ahmed Marcouch besloten. Dit bevel op basis van de Wet publieke gezondheid volgt nadat er weken ā€™s avond en ā€™s nachts grote feesten worden gehouden in Park Sonsbeek, die groepen jongeren aantrekken uit Arnhem maar ook uit de omliggende gemeenten. Bij die feesten wordt geen afstand gehouden, is sprake van overmatig alcohol- en drugsgebruik, aanhoudende overlast voor omwonenden en moeten handhaving en politie geregeld ingrijpen.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Heel jammer voor bezoekers, ook jongeren, die wel degelijk in staat zijn om strak volgens de gouden regels in het park te verblijven, maar ik moet Park Sonsbeek ‘s nachts sluiten vanwege groepen die het coronagevaar opzoeken. De aanhoudende stroom feesten is niet alleen van grote overlast voor omwonenden, maar zorgt ook voor onacceptabele gezondheidsrisico’s. De bezoekers maken dit park ‘s nachts te gevaarlijk. Daarom neem ik deze maatregelen, maar ik roep ook ouders op: weet waar je kroost uithangt en spreek ze aan. Hoe beter wij het aantal coronazieken weten te beperken, des te groter de kans op open scholen na de zomer.’

Gezondheidsrisico’s nemen toe
Bij de nachtelijke feesten in Park Sonsbeek heeft minstens Ć©Ć©n grote vechtpartij plaatsgevonden waar 100 personen bij betrokken waren. Daarnaast leidt de grote mate van alcohol- en drugsgebruik ertoe dat de coronamaatregelen niet goed worden nageleefd en de jongeren daar niet goed op aanspreekbaar zijn. Nu de zomervakantie is aangebroken, trekken jongeren massaal naar Park Sonsbeek en wordt verwacht dat die aantrekkingskracht alleen maar groter wordt. De toenemende gezondheidsrisico’s die dat met zich meebrengt vergroten de kans op besmettingen en verdere verspreiding van het coronavirus, en daarmee de druk op de zorgcontinuĆÆteit in de stad en de regio.

Maatregelen nodig om toename besmettingen en verspreiding virus te voorkomen
Burgemeesters hebben op grond van de Wet publieke gezondheid de bevoegdheid om bij situaties die kunnen leiden tot een toename aan besmettingen en verdere verspreiding van het coronavirus zoals in de nacht in Park Sonsbeek, maatregelen te treffen zoals een verbod om bepaalde gebieden te betreden. Nu handhaving en politie bijna continu moeten ingrijpen in Park Sonsbeek, de feesten zich door het hele park verspreiden en wordt verwacht dat de problemen verder toenemen, zijn naast de bestaande regels (van afstand houden, thuis bij klachten en het goed ventileren van gebouwen), acties zoals aanspreken en beboeten onvoldoende. Naast de nachtsluiting en het alcoholverbod zal ook het toezicht door politie en handhaving (waaronder ‘groene’ BOA’s) worden geĆÆntensiveerd.

Nachtsluiting van 23:00 tot 05:00 uur; alcoholverbod van 20:00 tot 05:00 uur
Het bevel op basis van artikel 58m van de Wet publieke gezondheid gaat in op dinsdag 27 juli en geldt tot 30 september 2021. Het verbod om Park Sonsbeek te betreden geldt van 23:00 uur tot 05:00 uur, met uitzondering voor mensen die noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren, bezoekers van de in het park gelegen horeca gedurende de daarvoor geldende openingstijden, en voor omwonenden. Het alcoholverbod geldt in dezelfde periode van 20:00 tot 05:00 uur, met uitzondering voor de horeca in Park Sonsbeek. Ook reeds vergunde activiteiten zijn uitgezonderd.