Overeenkomst verbouw Museum Arnhem getekend, aannemer kan van start

Overeenkomst verbouw Museum Arnhem getekend, aannemer kan van start

4 december 2019 Uit Door admin

Arnhem – Dinsdag 3 december tekenden gemeente Arnhem en aannemer Rots Bouw de realisatieovereenkomst voor de uitbreiding en verbouw van Museum Arnhem. Sinds de gunning, begin augustus, waren gemeente en aannemer in gesprek over de exacte uitvoering van de plannen van Benthem Crouwel Architects. Die gesprekken zijn succesvol afgerond.

Door de gekozen manier van aanbesteden lag vast hoe het eindresultaat eruit zou zien en wat het maximaal zou kosten, maar niet hoe het werk precies technisch gemaakt zou worden. Zaken die invloed hebben op prijs en kwaliteit waren de afgelopen maanden nog onderwerp van gesprek.

Ingewikkeld Het verbouwen van een rijksmonument, dat op een steile helling ligt en bovendien ook uitsteekt is bijzonder ingewikkeld. Het komt in Nederland nauwelijks voor. Slimme oplossingen zijn dan nodig. Om het overstekende gedeelte op de helling zo efficiënt mogelijk te bouwen bijvoorbeeld, wordt een techniek gebruikt die normaal gesproken is voorbehouden aan bruggenbouwers. Egbert-Jan Rots: “We gaan het overkragende deel van het nieuwe gebouw boven de kelder opbouwen en daarna maar liefst 14 meter uitschuiven tot boven de stuwwal; lanceren noemen we dat. Dit is natuurlijk een spannend moment in de uitvoering van dit prachtige project. Door deze werkwijze kunnen we de huidige steile stuwwal ontzien tijdens de bouw.”

Geen verrassingen Door samen met de aannemer te werken aan het plan voor de realisatie binnen het beschikbare budget, komt de gemeente niet voor verrassingen te staan.

Oplossingsgericht Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome: “Nu de handtekeningen onder de realisatie- overeenkomst staan, kan de schop echt de grond in. Dit is dan ook een belangrijk en heuglijk moment. We kijken als gemeente met een goed gevoel terug op de afgelopen vier maanden. De gesprekken met de aannemer verliepen prettig en er was voortdurend sprake van een open oplossingsgerichte houding bij beide partijen.”

Start bouw begin 2020 Nog deze maand vinden voorbereidende werkzaamheden plaats op het terrein, waaronder het kappen van bomen. Eind januari/begin februari 2020 begint de daadwerkelijke bouw.