Op weg naar een aardgasvrij Arnhem

Op weg naar een aardgasvrij Arnhem

3 juni 2020 Uit Door admin

Arnhem moet net als de rest van Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Vorig jaar heeft de gemeente daarvoor de ‘wijkgerichte aanpak energietransitie’ vastgesteld. In 2021 moet dat resulteren in een plan, de transitievisie. Warmte, waarin per Arnhemse wijk wordt aangegeven welk alternatief voor aardgas er wordt gekozen en wanneer daar sprake van kan zijn. Vooruitlopend hierop heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die er zijn voor het aardgasvrij maken van wijken. Dat onderzoek toont aan dat er twaalf Arnhemse wijken en of buurten zijn, waarvan wordt ingeschat dat zij voor 2030 van het gas af zouden kunnen.

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Het overzicht van deze zogenoemde ‘kansrijke wijken en buurten’, is geen definitieve keuze dat deze buurten ook daadwerkelijk voor 2030 van het aardgas af gaan. Het is het resultaat van een onderzoek dat we hebben gedaan. Daarbij hebben we gekeken naar plekken in de stad waar het technisch goed haalbaar is om over te stappen op een alternatief voor aardgas. Bijvoorbeeld omdat er al een alternatieve energiebron in de buurt ligt.”

Twaalf wijken/buurten
De twaalf wijken en buurten die kansrijk worden geacht zijn in willekeurige volgorde: (1) Vredenburg/Kronenburg, (2) Plattenburg, (3) Hoogkamp/Sterrenberg, (4) Elderveld-Noord, (5) Arnhem-West, (6) Immerloo, (7) De Bakenhof/Stadseiland, (8) Plantagebuurt/Het Nieuwe Aa, (9) Rijkerswoerd, (10) Saksen Weimar, (11) Nieuw Monnikenhuizen en (12) De Tuin van Elden.

Voor de eerste zes wijken/buurten geldt dat deze op een collectief warmtenet kunnen worden aangesloten. De warmte kan dan worden verkregen via een energiebron uit de buurt. Voor ElderveldNoord is bijvoorbeeld de rioolwaterzuiveringsinstallatie in beeld als energiebron. En voor Vredenburg/Kronenburg het oppervlakte water. De laatste zes kansrijke wijken/buurten betreft relatief nieuwe woningen die goed geïsoleerd zijn en vaak al een energielabel A of hoger hebben. In die
wijken wordt gekeken of kan worden overgestapt op een volledig elektrische oplossing, collectief of individueel, voor het verwarmen van een woning of gebouw.

De volgende stap: wijkgesprekken voeren
De komende periode zal de gemeente in alle wijken in Arnhem het gesprek gaan voeren met de bewoners. Wethouder Cathelijne Bouwkamp daarover: “Het overstappen naar een alternatief voor aardgas is een proces van de lange adem en geen éénrichtingsverkeer vanuit de gemeente. Het is dus geen uitgemaakte zaak welke wijk/buurt wanneer van het aardgas af kan. Precies zoals we hebben afgesproken in de wijkgerichte aanpak, zullen we daarbij zorgvuldig en in overleg met bewoners te werk gaan. Graag hadden we al een start gemaakt met de eerste verkennende wijkgesprekken over de energietransitie. De coronacrisis zorgde ervoor dat we de plannen om hebben moeten gooien. Maar zodra het kan gaan we met alle wijken in gesprek. Dat zal maatwerk zijn per wijk. Maar waar je ook woont in Arnhem, we willen de komende tijd met zoveel mogelijk mensen in
gesprek over dit onderwerp. Dat gebeurt onder de vlag van ArnhemAAN. De campagne die we al enige tijd inzetten om Arnhem te inspireren en voor te bereiden op de energietransitie.”

Afbeelding van Magnascan via Pixabay