Ontdek kunst in de openbare ruimte in Arnhem nu ook online

Ontdek kunst in de openbare ruimte in Arnhem nu ook online

12 mei 2022 Uit Door admin

Arnhem heeft bijna 300 kunstwerken in de openbare ruimte. Om iedereen te kunnen laten genieten van de kunstwerken en de verhalen erachter is vandaag de website www.buitenkunstarnhem.nl gelanceerd. Op de website is een veelzijdig aanbod aanwezig voor jong en oud.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: ‘’ De openbare ruimte in onze stad is van iedereen. In Arnhem zijn daar bijna 300 beeldende kunstwerken te vinden. Verspreid over alle wijken, of je nu in Alteveer, Presikhaaf, Malburgen of Schuytgraaf bent. Met de website kan je zien welke kunstwerken er allemaal zijn, waar ze staan en wordt er informatie gegeven. Zo is de kunst die voor iedereen in de stad te zien is ook online te vinden.’’

Stylieten door Jeroen Melkert

Rijke historie
Via Buitenkunst Arnhem leer je de kunst in je eigen buurt kennen of kan je een onbekende route verkennen. Tijdens je fietstocht of wandeling door Arnhem kom je kunst tegen van Rémy Zaugg, Alphons ter Avest, Maria Roosen, ‘Naamloozz’ en vele andere talentvolle lokale en (inter) nationale kunstenaars. Beeldhouwwerken worden afgewisseld met omgevingskunstwerken, street-art, lichtinstallaties en monumenten.
Sinds de eerste Sonsbeektentoonstelling in 1949 zijn er honderden kunstwerken tentoongesteld in Arnhem, waarna sommige zelfs permanent een plekje hebben gekregen. De Spitting Leaders in Park Presikhaar, de muurschilderingen onder de Nelson Mandelabrug en de Lazy King in het Sonsbeekpark. Vele zijn niet meer weg te denken uit Arnhem!

Kunst altijd dichtbij
Om meer aandacht te geven aan de diverse collectie in de stad worden er ansichtkaarten op verschillende plekken in de stad wegegeven. Daarnaast is het nu mogelijk om buitenkunst in Arnhem ook te beluisteren via een podcast. De podcast is te luisteren via Spotify onder de naam: Kunstcast Arnhem. In de eerste podcast nemen de jonge Arnhemse makers van Wildgewelf de luisteraars mee op verkenning tijdens een kunstroute in Geitenkamp en Monnikenhuizen. Ze gaan in gesprek met een buurtbewoner over de kunst in de openbare ruimte.
Binnenkort krijgen de kunstwerken allemaal een QR code zodat informatie ter plaatse altijd binnen handbereik is.

foto: Jeroen Melkert