Noodverordening van kracht in Arnhem op Koningsdag

Noodverordening van kracht in Arnhem op Koningsdag

27 april 2021 Uit Door admin

Vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde op verschillende plekken in de stad, heeft burgemeester Ahmed Marcouch voor dinsdag 27 april in Arnhem een noodverordening afgekondigd. Er zijn aanwijzingen dat voetbalsupporters van de harde kern van FC Twente en NEC naar Arnhem willen afreizen voor een treffen met de harde kern van Vitesse. Bovendien blijkt uit berichten op social media dat een groot aantal van zogenoemde Defend groepen naar Arnhem wil komen. Deze groepen zijn eerder betrokken geweest bij ernstig uit de hand gelopen coronademonstraties.

Voor 27 april is daarnaast een demonstratie gemeld door de organisatie ‘Weg met dit Kabinet’. De gemeente heeft deze organisatie voorwaarden meegegeven waaronder hun manifestatie mag plaatsvinden. Zo is het maximum aantal deelnemers bepaald op 500 en is demonstreren alleen toegestaan op de Markt. Verder zijn er afspraken gemaakt over de wijze waarop de organisatie zelf de orde bewaakt en de coronamaatregelen naleeft. Op deze manier kan de demonstratie veilig plaatsvinden. De eerdergenoemde aanwijzingen over harde kern voetbalsupporters, in combinatie met de aangekondigde manifestatie maken echter dat een noodverordening nodig is om de openbare orde te kunnen handhaven. De noodverordening geeft de politie bijvoorbeeld mogelijkheden om bij de invalswegen van de stad te controleren en/of voertuigen te beletten de stad binnen te gaan zonder redelijk doel. Zo kan een confrontatie tussen supportersgroepen of moedwillige verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld rond de eerdergenoemde demonstratie, worden voorkomen.

Burgemeester Marcouch: “Demonstreren is een grondrecht, en het is onze plicht om dat op een veilige manier te faciliteren door een geschikte plek aan te wijzen en afspraken te maken met de organisatie. Signalen van risico’s op rellen op verschillende plekken in de stad, brengen dat demonstratierecht in gevaar. Bovendien zullen veel mensen op deze zonnige Koningsdag de parken opzoeken. Ik laat het niet toe dat gezinnen met jonge kinderen, of nietsvermoedende parkbezoekers, terecht komen in een groep relschoppers. Deze noodverordening is daarom nodig.

Het verloop van de demonstratie wordt door politie en gemeente nauwlettend in de gaten gehouden.  De verordening vindt u hier: www.arnhem.nl/noodverordeningkoningsdag