Nog eenmaal kans op unieke rondleiding door Arnhems moerriool

Nog eenmaal kans op unieke rondleiding door Arnhems moerriool

14 februari 2022 Uit Door admin

Na 10 jaar van renovatiewerkzaamheden is het Arnhemse moerriool weer in orde. Ter ere daarvan organiseert de gemeente Arnhem op 18 februari een Rioolsymposium. Met drie inspirerende sprekers en een prijsvraag voor een rondleiding, wil Arnhem aandacht vragen voor de betekenis van riolering. ‘De beste uitvinding ooit als het gaat om volksgezondheid’, aldus wethouder openbare ruimte, Bob Roelofs, die dagvoorzitter is tijdens het symposium . Was die verbetering van de volksgezondheid ooit te danken aan de verbeterde hygiëne door riolering, ook tegenwoordig speelt het riool een grote rol. Wat te denken van ‘Rioolwater als spiegel van de samenleving?’, Jeroen Langeveld, Associate professor aan de TU Delft spreekt erover in zijn presentatie: lessen uit 18 maanden SARS-CoV-2 monitoring en modellering”.

De tweede spreker is Floris Boogaard, lector Ruimtelijke Transformaties (water) aan de Hanzehogeschool Groningen. Zijn thema luidt: “Van ondergronds Grijs naar zichtbaar Groen/Blauw”. Antoinet Looman, Heemraad van Waterschap Rijn & IJssel neemt de aanwezigen mee in het belang van afvalwater als leverancier van nuttige grondstoffen.

Rondleiding
Wie een rondleiding door dit unieke riool wil moet haast maken. De gemeente roept mensen via social media op om hun wens om af te dalen in het riool, kenbaar te maken. Vier winnaars mogen mee met Arnhems meest bevlogen rioolspecialist, Erik Laurentzen.

Instortingsgevaar
Het Arnhemse moerriool – een verbastering van moederriool – voert het afvalwater en regenwater van het grootste deel van Arnhem Noord af. Het riool uit 1870 heeft een zeldzame constructie: gemetselde bogen op een betonnen onderkant. Met een lengte van 1.150 meter en een diameter van 2.30 meter is dit het grootste riool van Arnhem. In 2012 werd duidelijk dat het riool zo slecht was dat instorting dreigde. Dit zou zelfs de fundering van omliggende gebouwen in gevaar kunnen brengen. De renovatie, die 10 jaar duurde enkele miljoenen kostte, is nu klaar. Bij de renovatie werden technieken gebruikt die wereldwijd niet eerder zijn gebruikt. Het werk is geslaagd. Met het Rioolsymposium wordt dat gemarkeerd.

Het symposium vindt plaats in Arnhemse stadhuishal. Het aantal plaatsen is beperkt, daarom is het symposium ook online te volgen. De link wordt geplaatst op www.arnhem.nl/hoofdriool. Inwoners die graag live aanwezig willen zijn kunnen mailen naar erik.laurentzen@arnhem.nl