Nieuwe straatverlichting maakt Huissensedijk veiliger

Nieuwe straatverlichting maakt Huissensedijk veiliger

19 december 2019 Uit Door admin

De Huissensedijk krijgt dynamische straatverlichting. Dat heeft het college vandaag besloten. Op de Huissensedijk fietsen dagelijks zo’n 800 mensen. Fietsers zien er in het donker soms geen hand voor ogen. Afgelopen jaar werden enkele keren fietsers in het donker overvallen. Met goede straatverlichting wordt de Huissensedijk een stuk veiliger. Met deze dynamische verlichting is de impact op omgeving en milieu een stuk kleiner dan bij traditionele straatverlichting.

Slim detectiesysteem
De nieuwe straatverlichting op de Huissensedijk ‘fietst straks met je mee’. De straatlantaarns hebben een slim detectiesysteem, waardoor ze alleen op volle sterkte branden zodra er een fietser of voetganger in de buurt is. Zo hebben ze precies op het goede moment goed zicht. Is er niemand, dan branden ze op 20 procent van de capaciteit. Ook neemt het energieverbruik door deze verlichting fors af.

Veilig voelen
Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Onze inwoners moeten veilig kunnen fietsen, waar dan ook in de stad. En wij moeten ons inspannen om dat mogelijk te maken. Goed dat deze belangrijke fietsroute tussen Arnhem en Huissen is straks ook goed verlicht is en onze inwoners zich er veilig kunnen voelen.’ Naar aanleiding van eerdere incidenten zetten de politie en gemeente extra in op surveillance en toezicht op de dijken met als doel het veiligheidsgevoel verbeteren.

Gereed voorjaar 2020
Het deel van de Huissensedijk waar de nieuwe straatverlichting komt, ligt tussen de op- en afrit Kruisstraat-Arnhem en de kruising met Loostraat-Huissen en is ongeveer een kilometer lang. In totaal komen er 60 lantaarnpalen. De gemeente verwacht in het voorjaar van 2020 de klus te hebben geklaard.

Hieronder een voorbeeld in Dordrecht van tv Rijnmond: