Nieuwe buurt in Schuytgraaf krijgt straten met activistennamen

Nieuwe buurt in Schuytgraaf krijgt straten met activistennamen

1 december 2021 Uit Door admin

Schuytgraaf krijgt een buurt met straten die zijn vernoemd naar activisten tegen racisme en discriminatie. Er komen zo’n 280 woningen en 8 standplaatsen voor woonwagens. Bijna 30 procent van de woningen is sociaal, de rest van de woningen worden koop- of vrije sector huurwoningen. Dat staat in het ‘Ruimtelijk Raamwerk Veld 1 Schuytgraaf’ dat het college vandaag naar de raad stuurt.

Dorpse uitstraling
‘Veld 1’ (de buurt moet nog een naam krijgen) ligt in het meest noordwestelijke deel van Schuytgraaf en bijna tegen de uiterwaarden van de Rijn. De buurt krijgt een dorpse uitstraling die past bij de groene omgeving aan de rand van Schuytgraaf. Om de buurt nog beter bij de omgeving te laten aansluiten, komen er ‘zichtlijnen’, waardoor je vanuit de wijk ook het landschap erbuiten kunt zien. Ook in deze buurt zal natuurinclusief gebouwd worden, zoals dat voor de hele wijk is afgesproken. Dat betekent dat het leefgebied van insecten en vogels niet bruut doorbroken wordt door woningen, maar dat er in de buurt volop plek wordt gereserveerd voor deze dieren. Bijvoorbeeld door voldoende struiken voor insecten, bijen en vlinders of door nestkasten op te hangen.

Straten vernoemd naar activisten
In de buurt worden de straten vernoemd naar activisten tegen racisme of andere vormen van discriminatie. De raad heeft eerder dit jaar besloten dat in een buurt in Schuytgraaf te gaan doen. Deze buurt is groot genoeg – zo’n 10 hectare – zodat er voldoende straten zijn om een goede invulling te geven aan dat besluit. Ook komt er een nieuw woonwagenkamp met acht standplaatsen. Er is immers in Arnhem een grote behoefte aan meer standplaatsen voor woonwagens.

Behoefte aan sociale huur en koop
Wethouder Ronald Paping: ‘We hebben nog steeds te maken met een groeiende vraag naar woningen. Er is in Arnhem behoefte aan sociale huurwoningen en koopwoningen, die gaan we hier realiseren. Het is ons gelukt om meer woningen in te passen zonder de opzet van de buurt geweld aan te doen. Én we bieden ruimte voor woonwagens. Dit plan sluit naadloos aan bij waar Arnhem behoefte aan heeft.’

Schutgraaf
De aanleg van Schuytgraaf begon al in 2000, de eerste woningen werden in 2004 opgeleverd. De wijk is vernoemd naar de oude boerderij De Schutgraaf en de watergang met de naam Schutgraaf. In totaal komen er circa 6.500 woningen in 27 buurten. Naar verwachting worden de eerste woningen van Veld 1 eind 2023 opgeleverd.