Natuurmonumenten komt natuurfotografen tegemoet

Natuurmonumenten komt natuurfotografen tegemoet

27 juli 2018 Uit Door admin

Met een speciale regeling kunnen natuurfotografen dit jaar ‘s morgens vroeg de bloeiende heide op de Posbank fotograferen zonder de natuur onnodig te verstoren en het risico te lopen bekeurd te worden.

Hoe werkt het?
Fotografen kunnen op een beperkt aantal dagen, te weten 17, 18, 24, 25, 26, 31 augustus en 1, 4, 5, 12, 13 september een (elektrische) fiets huren via Veluweactief. Uitsluitend die dagen is de fietsverhuur extra vroeg open, zodat geĆÆnteresseerden de gelegenheid krijgen tijdig via de schaapskooi op de Posbank te komen. Vanaf de openbare weg is het toegestaan om de bloeiende heide op de foto te zetten. Meer informatie via http://event.veluweactief.nl

Voor deze regeling heeft Natuurmonumenten samenwerking gezocht met activiteitenorganisatie Veluweactief. Marjolein Oversteegen: ā€œWe wonen en werken in een uniek natuurgebied, dat is niet vanzelfsprekend. We werken graag mee, zelfs als we daarvoor voor dag en dauw ons bed uit moeten in het drukste seizoen. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan natuurbehoud en natuurbelevingā€. Natuurmonumenten is dankbaar voor deze samenwerking.

Verstoring en bekeuringen
Ieder jaar trekt de bloeiende heide op de Posbank veel fotografen, die de paarse pracht willen vastleggen. Een foto die met de opkomende zon en ochtendnevel wordt gemaakt is favoriet. Om op de mooiste plekjes te komen, reden de fotografen de afgelopen jaren in alle vroegte via de openbare weg de Posbank op. Dat is voor zonsopkomst (en na zonsondergang) niet toegestaan, omdat de stroom van auto’s voor meer wildaanrijdingen en onnodige verstoring zorgt. Een handhavingsactie waarbij meer dan 30 bekeuringen werden uitgedeeld, zorgde voor wrevel onder de fotografen.

Fotograaf denkt mee
Fotograaf Jan Vermeer wilde graag meedenken over een oplossing. “De bloeiende Posbank staat in de agenda bij fotograferend Nederland, handhaven werkt alleen maar negatief. Informeren, faciliteren en alternatieven bieden zou hier beter op zā€™n plaats zijn”. Natuurmonumenten deelt de passie voor de natuur met de fotografen en begrijpt de wens om mooie foto’s te maken. Met bovenstaande regeling komt zij de fotografen nu tegemoet en biedt en de mogelijkheid een mooi beeld te maken. Wie alsnog voor zonsopkomst per auto naar de Posbank rijdt of van de openbare weg afwijkt, is gewaarschuwd. Dat is en blijft niet toegestaan.