Muziekvereniging Heijenoord viert eeuwfeest op Jansplein met Koninklijke Erepenning

Muziekvereniging Heijenoord viert eeuwfeest op Jansplein met Koninklijke Erepenning

15 mei 2023 Uit Door admin

Muziekvereniging Heijenoord is zaterdag tijdens de viering van haar 100-jarig jubileum gelauwerd met een Koninklijke Erepenning. Burgemeester Ahmed Marcouch kwam die opspelden voor bijzondere verdiensten. Dit gebeurde op het  Jansplein, waar elf Arnhemse muziekvereniging deze middag optredens gaven aan vrolijke terrasgangers en verraste voorbijgangers.

Muziekvereniging Heijenoord werd in 1922 opgericht als Fanfarecorps Heijenoord en vernoemd naar de wijk waar de vereniging het repetitielokaal had. De muziekvereniging geeft sindsdien concerten en optredens in Arnhem en omstreken en neemt deel aan internationale muziekfeesten in Sleeswijk-Holstein en Noord-Jutland. 

Arnheimstrasse

In de periode van een eeuw maakte Muziekvereniging Heijenoord veel mee. Ze vielen in de prijzen bij verschillende concoursen, moesten na de Slag om Arnhem een nieuw repetitielokaal bouwen uit het puin en treden nog altijd elk jaar tijdens kerstmis op in Verpleeghuis Heijendaal en Ziekenhuis Rijnstate. Ook maakte de vereniging verschillende reizen naar muziekfeesten in het buitenland. Zo toont het Duitse stadje Bad Bramstedt haar relatie met Muziekvereniging Heijenoord door één van de straten Arnheimstrasse te noemen, vernoemd naar Arnhem. Eenmaal per drie jaar geeft Heijenoord een concert bij het internationale Musikfest in dit stadje net boven Hamburg.

Burgemeester Ahmed Marcouch noemt het veelzeggend dat de leden honderd jaar na de oprichting nog steeds elke week bij elkaar komen om muziek te maken, zoals penningmeester Bert Smit (73 jaar lid) en reisleider Ton Rutjes (68 jaar lid). Ahmed Marcouch: “Dat leden zo lang actief zijn, zegt alles over de kracht van Muziekvereniging Heijenoord om al honderd jaar mensen te trekken. Onze wijken hebben muzikanten nodig, ik hoop dat ook onze jongeren hun weg vinden om op het podium zowel hun eigen expressie te tonen als de muziek in samenspel te brengen met iedereen, van slagwerker tot blazer.’

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning staat symbool voor het respect en de waardering die de Koning heeft voor de bijzondere verdiensten van Muziekvereniging Heijenoord. De penning wordt verleend aan verenigingen stichtingen, instellingen of sportverenigingen. Een Koninklijke Erepenning kan alleen uitgereikt worden tijdens de viering van een 50-jarig jubileum of een volgend meervoud van 25 jaar. Lees meer over de Koninklijke Erepenning op de website van het Koninklijk Huis.