Museum Arnhem krijgt een cliffhanger

Museum Arnhem krijgt een cliffhanger

24 november 2020 Uit Door admin


Unieke bouwtechniek: nieuwe museumzalen komen boven de stuwwal te hangen

Op vrijdag 4 december bereikt de verbouwing/uitbreiding van Museum Arnhem een spannend en uniek moment: de nieuwe vleugel van het museum wordt via een schuifbaan over de stuwwal geschoven. Door een techniek uit de bruggenbouw zweeft de nieuwe vleugel uiteindelijk 15 meter boven de helling. Een echte cliffhanger!

Het uitschuiven van de vleugel is wegens corona alleen via www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl te volgen. De bouwplaats is afgeschermd voor publiek en tijdelijk niet te zien vanaf de openbare weg.
De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de vernieuwing van Museum Arnhem. De nieuwe vleugel zweeft straks over de stuwwal precies boven de plek waar de Rijn en de heuvels van de Veluwe elkaar ontmoeten.
Unieke techniek op steile helling. Op 4 december wordt het eerste deel van de nieuwe vleugel via een hiervoor speciaal ontwikkelde schuifbaan op de juist plek geschoven. Centimeter voor centimeter worden nieuwe
museumzalen via een speciale constructie op de definitieve plek geschoven.

De unieke bouwtechniek wordt ingezet vanwege het bouwen op deze voor Nederlandse begrippen zeer steile en kwetsbare helling. Op www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl staat een animatie die een beeld geeft wat er op 4 december precies gaat gebeuren. De nieuwe vleugel is straks goed zichtbaar van zowel vanaf de bovenkant, Utrechtseweg, als vanaf de Rijn, Onderlangs.


Bezoekers die zich straks in het museum bevinden, worden getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de Rijn. Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome: “Geweldig dat we in Arnhem op zo’n fantastische plek een museum hebben. Het bouwproces staat volop in de belangstelling, het
gebouw zelf wordt een eyecatcher en als het museum straks weer open is en er weer schitterende en betekenisvolle exposities te zien zijn, dan is het feest compleet. Ik hoop in het museum veel Arnhemmers en bezoekers van buiten Arnhem tegen te komen.”

Geen steigers
Er zou een enorme steigerconstructie nodig zijn voor de vijftien meter uitkraging. De druk die door steigers ontstaat, kan de stabiliteit van de stuwwal aantasten. Daarom is er gekozen voor het uitschuiven van de nieuwbouw. De schuifoperatie vindt plaats onder leiding van specialist
CT De Boer en belooft het spektakelstuk te worden van het project. Als de bovenbouw 11,4 meter naar buiten steekt, zit het eerste deel van het traject erop. Rots bouwt vervolgens het tweede deel van de bovenbouw, als een soort contragewicht. Daarna wordt de nieuwbouw nog eens 4,8 meter verder geschoven. Dat zal naar verwachting voor de kerst gebeuren.

Egbert-Jan Rots, directeur Rots Bouw: “De bovenbouw van het nieuwe Museum lijkt op een brug die maar aan Ć©Ć©n kant ondersteund wordt. Daarom gebruiken wij techniek uit de bruggenbouw zodat we de stuwwal onder het gebouw ongemoeid kunnen laten. We doen dat door het gebouw te ā€œlancerenā€ vanaf een glijbaan. Dat is geen kleine klus als je weet dat het
gebouw 450 ton weegt en over een lengte van 15 meter over de helling wordt geschoven. Dit is nog niet vaker vertoond. Best spectaculair dus!”

Live uitzending
Iedereen kan dit bijzondere moment in de bouw van Museum Arnhem op 4 december via www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl live volgen. Museum Arnhem, de gemeente en aannemer Rots Bouw vertellen in deze uitzending over de voortgang van de werkzaamheden bij het museum aan de Utrechtseweg. De architect legt zijn visie op deze bijzondere nieuwbouw uit en iedereen krijgt een exclusief kijkje achter de schermen van de bouw en van het museum. Vanwege de corona maatregelen is het niet mogelijk voor belangstellenden om ter plekke het uitschuiven te volgen.

Het Museum Arnhem Nieuws begint op 4 december al om 08.30 uur. De volgende uitzending is om 11.30 uur en de laatste uitzending is om 14.30 uur. De uitzendingen zijn via dezelfde website ook terug te kijken. De ontwikkelingen zijn tot ongeveer 15.00 uur te volgen.

(Ver)bouw Museum Arnhem
Museum Arnhem verbouwt en breidt uit. In het museumgebouw komt een nieuwe vleugel met een prachtig uitzicht op Arnhem en het uiterwaardenlandschap. De vleugel is ontworpen door Benthem Crouwel Architects. In het ontwerp is een grondige renovatie en vernieuwing
meegenomen van het huidige gebouw; oorspronkelijk een herensociƫteit uit 1873 en later in gebruik genomen als museum. Het vernieuwde Museum Arnhem opent naar verwachting begin 2022.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Ons prachtige museumgebouw was nodig toe aan een grondige renovatie. Deze gelegenheid hebben we aangegrepen om een vernieuwing door te voeren waardoor de collectie op een hedendaagse manier kan worden getoond en gebruikt en waarbij we de bijzondere plek waar het museum ligt nog meer gebruiken zodat bezoekers zowel in het museum als in de toekomstige museumtuin kunnen genieten van kunst en natuur. We kijken uit naar de spectaculaire vergezichten die straks te zien zullen zijn vanuit de nieuwe
vleugel.ā€