Mobiel cameratoezicht straks ook mogelijk in Arnhem

Mobiel cameratoezicht straks ook mogelijk in Arnhem

25 september 2019 Uit Door admin

Naast permanente toezichtcamera’s wordt in Arnhem nu ook het tijdelijk plaatsen van mobiele camera’s mogelijk. Bijvoorbeeld bij evenementen, of als op een bepaalde locatie aanhoudend overlast is. De burgemeester wil die mogelijkheid opnemen in zijn Beleidsregels Cameratoezicht Openbare Orde en zal de gemeenteraad vragen om dat door een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening ook daadwerkelijk mogelijk te maken.

 

Heldere beleidsregels

In de Gemeentewet was al vastgelegd dat de burgemeester de bevoegdheid heeft om toezichtcamera’s te laten plaatsen in de stad. Dat was tevens in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) geregeld. De mogelijkheid van tijdelijke, mobiele camera’s was ook al mogelijk in de Gemeentewet, maar in Arnhem was die mogelijkheid niet in de APV opgenomen. Met dit voorstel is dat wel het geval. Daarnaast wordt nu in heldere beleidsregels omschreven hoe de burgemeester de door de gemeenteraad aan hem gegeven bevoegdheid voor het plaatsen van camera’s uitvoert.

 

Stad veiliger door cameratoezicht

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Arnhem is een mooie stad, waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich veilig moeten kunnen voelen. Cameratoezicht is al heel lang een beproefde methode om de veiligheid en het gevoel van veiligheid in onze stad te vergroten. Meer dan 40 procent van de inwoners voelt zich veiliger door de aanwezigheid van camera’s, blijkt uit onderzoek. Waar toezichtcamera’s hangen, blijkt daarnaast het aantal incidenten te dalen. Voor ons belangrijke argumenten om cameratoezicht, permanent of tijdelijk, te gebruiken.’

 

Maatregel voldoet aan privacywetgeving

Cameratoezicht is een belangrijk hulpmiddel bij de aanpak van het veiliger maken en houden van de stad. Het werkt als ondersteuning voor de functionarissen van politie, gemeente en hulpdiensten bij het veilig kunnen uitoefenen van hun werkzaamheden in het kader van (handhaving van) de openbare orde. De beleidsregels van cameratoezicht zijn getoetst aan de privacywetgeving.

 

 

Afbeelding van Frank Magdelyns via Pixabay