
Minder vrachtwagens en bestelbusjes in winkelstraten
24 april 2019Slimme zero emissie logistiek meest logische oplossing
Arnhem – Een combinatie van een stadsdistributiecentrum en zero emissie voertuigen die winkels in de stad bevoorraden lijkt de meest logische optie om de stadsdistributie in de binnenstad van Arnhem te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in opdracht van de gemeente Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem. Die gaan nu samen een plan maken om deze schone stadsdistributie verder vorm te geven.
Wel bevoorraden, geen overlast Winkeliers van het stadscentrum moeten bevoorraad worden. Tegelijk heeft het winkelpubliek last van grote vrachtwagens en bestelwagens in de winkelstraten, die de winkels bevoorraden. Ook wordt de verkeersdrukte als hoog ervaren. ‘Het moet schoner met minder verkeersbewegingen’, vat Marian van Hooij, regisseur van Platform Binnenstad Arnhem samen. ‘Bovendien moet de oplossing kostenneutraal zijn voor de ondernemers en bewoners in de binnenstad.’ Kennis DC Logistiek Gelderland, onderdeel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, onderzocht de afgelopen maanden welke mogelijkheden er zijn om die situatie te verbeteren. ‘De oplossing is een combinatie van maatregelen’, aldus senior onderzoeker Enide Bogers.
Hub met launching customers Als eerste is een distributiecentrum, een hub, dichtbij het stadscentrum een logische optie. Uit het onderzoek bleek dat veel voertuigen voor slechts één of enkele zendingen de binnenstad in reden. Op zo’n hub – goed bereikbaar voor grote vrachtwagens, en niet te ver van het stadscentrum – kan de lading uit verschillende voertuigen worden overgeladen op kleine, zero emissievoertuigen die makkelijk de winkels kunnen bevoorraden. Om zo’n stadsdistributiesysteem een vliegende start te geven, is het verstandig om met launching customers te werken. Grote bedrijven en instellingen die vanaf de start mee willen doen, maken de hub meteen kansrijk. Daarnaast zou de gemeente het stadscentrum alleen nog toegankelijk kunnen maken voor zero emissievoertuigen of ze ontheffingen verlenen zodat ze de hele dag door in het stadscentrum kunnen komen.
Green Deal Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee ziet het wel zitten met deze stadsdistributie. ‘Grote vrachtwagens die de winkelstraten blokkeren, daar is niemand mee gebaat. Het winkelpubliek niet en de winkeliers ook niet. Dit onderzoek laat goed zien dat een goede bevoorrading mogelijk is, zonder al te veel hinder en mét schone voertuigen. Dat gaan we nu verder oppakken.’ De gemeente ondertekende in 2014 bovendien de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Dat betekent dat ze streeft naar een emissievrije stadslogistiek in 2025.
Breed gedragen wens De wens voor slimmere stadsdistributie wordt breed gedragen. In een werkgroep werkten onder meer ondernemers (Citycentrum Arnhem en Koninklijke Horeca Nederland), bewoners (Arnhem6811), luchtwachters, Groene Rijders, provincie Gelderland en de gemeente Arnhem samen. Van Hooij: ‘Bovendien hadden we regelmatig overleg en werden we gesteund door verschillende fracties uit de Raad die ons van informatie voorzagen.’ Gezamenlijk werd besloten de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het onderzoek te laten doen.
Minder afvalauto’s Het viel de onderzoekers overigens op dat er veel verschillende afvalinzamelaars in het centrum actief zijn. Met meer samenwerking kan het aantal afvalwagens in de stad omlaag waardoor de doorstroming verbetert. Ook constateerden zij dat vrachtwagens die het voetgangersgebied binnenrijden soms flinke stukken door het gebied rijden, zonder te stoppen voor bevoorrading. Wellicht is het handig om nog eens goed te kijken naar het verkeersplan voor deze bevoorradingsroutes, aldus de onderzoekers. Mogelijk zou dat ook tot minder overlast kunnen leiden. Overigens constateren zij dat de vrachtwagens die in het voetgangersgebied komen, al relatief schoon zijn.