Meldpunt voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire

Meldpunt voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire

30 oktober 2020 Uit Door admin

Meldpunt ikwilhulp@rijnstad.nl of (026) 312 7890

Arnhemse gezinnen die door de toeslagenaffaire van de Belastingdienst in financiƫle problemen zijn geraakt, kunnen rekenen op hulp van de gemeente, bijvoorbeeld bij schulden. Het meldpunt dat hiervoor is ingericht is bereikbaar via ikwilhulp@rijnstad.nl of telefonisch via (026) 312 7890. Ook zal de Belastingdienst, die in gesprek gaat met gedupeerden, hen wijzen op de mogelijkheid voor aanvullende hulp van de gemeente. Indien gewenst kunnen inwoners dan direct worden doorverbonden met de juiste contactpersoon van de gemeente. Volgens een grove inschatting van de Belastingdienst zijn ruim 300 Arnhemse gezinnen gedupeerd. De Belastingdienst mag vanwege de wet op de privacy niet zeggen om welke gezinnen het gaat.

 De Belastingdienst heeft een compensatieregeling voor de getroffen gezinnen, maar de inschatting is dat dit niet altijd voldoende is. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Om te voorkomen dat de problemen steeds groter worden, wil de gemeente zo snel mogelijk in contact komen met de gedupeerden.

Oproep aan ketenpartners
Als gedupeerde gezinnen zich melden bij Rijnstad via ikwilhulp@rijnstad.nl of telefonisch via (026) 312 7890, wordt samen met de Sociale Wijkteams en PLANgroep gekeken op welke gebieden hulp nodig is, zoals hulp bij schulden, gezondheid of bij problemen in het gezin. Op vier dagdelen per week is er een telefonisch spreekuur. Daarbuiten kunnen inwoners hun naam en nummer inspreken, ook ‘s avonds of in het weekend. Zij worden dan zo spoedig mogelijk, uiterlijk binnen drie werkdagen teruggebeld. Mailen kan uiteraard altijd. Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers heeft daarnaast een oproep gedaan aan alle ketenpartners waar de gemeente mee samenwerkt in het sociaal domein. Zij vraagt de partners om extra alert te zijn en inwoners waarvan het vermoeden bestaat dat zij door toedoen van de Belastingdienst in de problemen zijn geraakt, te wijzen op de mogelijkheid om hulp van de gemeente te krijgen, naast de compensatie die de Belastingdienst aanbiedt.

Het zal je maar gebeuren
Wethouder Louwers: “Het zal je maar gebeuren, dat je ineens grote bedragen aan de Belastingdienst moet terugbetalen, boetes krijgt en/of buiten je eigen schuld als fraudeur te boek komt te staan. Schrijnend dat zoveel mensen zo diep in de problemen zijn geraakt door toedoen van de Belastingdienst. Hun vertrouwen in de overheid heeft hierdoor een behoorlijke deuk opgelopen. Hopelijk lukt het ons om in contact te komen met de Arnhemse huishoudens die het betreft zodat we kunnen helpen. De gemeente staat naast de Arnhemse gedupeerden en kan en wil helpen. Daarom de oproep om contact met ons op te nemen via het meldpunt.”

Afbeelding van Esi GrĆ¼nhagen via Pixabay