Meer kunst in de openbare ruimte in Arnhem

Meer kunst in de openbare ruimte in Arnhem

16 maart 2022 Uit Door admin

Het college heeft op 15 maart het uitvoeringsplan 2021-2024 vastgesteld. Hierin is beschreven wat de gemeente gaat doen op het gebied van kunst en cultuur in de openbare ruimte. Er wordt al veel gedaan in de binnenstad, tijd om naar de wijken erbuiten te gaan. Want heel Arnhem moet kunnen genieten van kunst in de stad.

Kunst kan in sterke mate een bijdragen leveren aan hoe de kwaliteit van de eigen leefomgeving ervaren wordt. De openbare ruimte in een wijk kan verfraaid worden door middel van kunst. Door kunstwerken, muurschilderingen, maar ook elektriciteitskastjes met een aansprekend ontwerp erop wordt de openbare ruimte verfraaid. De gemeente vind dat belangrijk want kunst is van en voor iedereen. De gemeente wil dat iedereen mee kan genieten van kunst in de openbare ruimte. Daarom stimuleert de gemeente kunstinitiatieven buiten het centrum.

De focus hierbij ligt op de plekken die als sociaal onveilig of storend worden ervaren. Door middel van kunst hoopt de gemeente de leefbaarheid van dergelijke plekken te verbeteren. Daarbij wordt ook gekeken of dit te combineren is met het toevoegen/verbeteren van groen.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur, is bij met het uitvoeringsplan: ‘’ Arnhem is een creatieve stad. Wij vinden dat iedereen in Arnhem dat moet kunnen ervaren. De openbare ruimte is van iedereen en daarom een uitstekende plek om dit te doen. Kunst en makers zijn van grote waarde voor onze stad. Met dit plan gaan we als gemeente weer actief kunstopdrachten geven aan kunstenaars en makers. Naast het verfraaien van de stad verbeterd daarmee ook het makersklimaat in de stad.’’

foto: De Regenboog – Maria Roosen