Meer geld voor Arnhemmers die in een VvE wonen en willen verduurzamen

Meer geld voor Arnhemmers die in een VvE wonen en willen verduurzamen

31 mei 2023 Uit Door admin

Arnhemmers die in een VvE wonen en graag willen verduurzamen moeten een lening kunnen aanvragen die in sommige gevallen met 0% rente is. De Toekomstbestendig Wonen Lening (TWL) van de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland hielp al 500 huishoudens om te verduurzamen en het college wil dit nu uit breiden om Arnhemmers beter te helpen die in een VvE wonen. Voor hen is het lastiger om zo maar een woning te verduurzamen omdat er een meerderheid of soms unanimiteit nodig is om aanpassingen mogelijk te maken. Dat heeft het college voorgesteld aan de gemeenteraad.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Duurzaamheid: ‚ÄúVerduurzamen is ontzettend belangrijk, omwille van zowel de portemonnee, Poetin en de Parijs-klimaatdoelen. We willen dat zoveel mogelijk Arnhemmers daar aan mee kunnen doen. We zien en horen van bijvoorbeeld eigenaren van VvE‚Äôs dat niet iedereen dat nog even goed kan. Met deze aanpassing en extra geld voor het fonds kunnen we ervoor zorgen dat daar verandering in kan komen. En met die verduurzaming wordt het huis van veel mensen niet alleen behaaglijker maar draagt het bij aan een schonere wereld.‚ÄĚ

Naast de uitbreiding van de TWL is het voorstel om het budget van de regeling met ‚ā¨ 10 miljoen te verhogen. Door de provinciale cofinanciering is er dan in totaal ‚ā¨ 20 miljoen beschikbaar. Met dit extra budget kunnen naar schatting 2.000 tot 3.000 woningen in de komende vijf jaar worden verduurzaamd. Dit vormt een belangrijke stap in het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van Arnhem.

Het idee achter de Toekomstbestendig Wonen Lening is dat het woningeigenaren een aantrekkelijke rente biedt, waardoor duurzaamheidsmaatregelen financieel haalbaarder worden. De rente fluctueert van 1,8% tot in sommige gevallen 0% wanneer energiemaatregelen worden genomen als onderdeel van een collectieve wijk- of woningencomplexaanpak aardgasvrij. Daardoor kunnen zij ook meedoen met de energietransitie in hun wijk of woningencomplex en profiteren van een comfortabele en energiezuinige woning met lagere energiekosten. Om zoveel mogelijk mensen te laten meedoen kunnen ook particuliere verhuurders met maximaal drie woningen gebruik maken van de regeling.