Maximaal vierhonderd uitsupporters naar Vitesse-NEC in Arnhem

Maximaal vierhonderd uitsupporters naar Vitesse-NEC in Arnhem

7 december 2022 Uit Door admin

Vierhonderd uitsupporters mogen uit Nijmegen naar de komende derby tussen Vitesse en NEC op zondag 15 januari. Als voorafgaand aan deze voetbalwedstrijd ongeregeldheden plaatsvinden, wordt het besluit herzien; zo nodig nog op de ochtend voor wedstrijd. De burgemeesters, politie en OM hebben dit afgestemd met de voetbalclubs. 

De zogenoemde vierhoek in Arnhem geeft toestemming voor het gehalveerde aantal uitsupporters, omdat de laatste derby tussen Vitesse en NEC op 22 februari 2022 zonder incidenten is verlopen. Afgesproken is dat volgens een landelijke bonus-malusregeling goed gedrag alsnog wordt beloond, nadat slecht gedrag is bestraft. Daarom mogen, nadat uitsupporters eerst zijn verboden of beperkt, daarna opnieuw uitsupporters meereizen, mits het gedrag intussen goed is.   

Bonus en malus  
Burgemeester Ahmed Marcouch (Arnhem): ‘Politie en stewards aanvallen, dronkenschap, vernielzucht – weg ermee. Wij nemen maatregelen voor gastvrij voetbal, veilig en gezellig voor alle supporters.’  De bonus-malusmethode werkt hiernaar toe. De bezoekende clubs organiseren de selectie van de supporters die mee kunnen reizen met de uitwedstrijd, onder meer op grond van de stadionverboden die op het conto van relschoppers staan.   

Gedrag supporters 
De beperkte aantallen uitsupporters zijn nodig sinds de ongeregeldheden in het vorige seizoen, rond de derby tussen NEC en Vitesse, in aanloop naar de wedstrijd op 17 oktober 2021. Daarom zijn bij de wedstrijd Vitesse-NEC in februari 2022 geen supporters van NEC toegelaten. Deze wedstrijd is zonder gewelddadigheden verlopen en daarom mogen in januari 2023 vierhonderd uitsupporters naar de derby. Of daarna meer uitsupporters welkom zijn, hangt af van evaluaties. Als wedstrijden in 2023 goed verlopen, kunnen bij dezelfde wedstrijden in 2024 meer supporters mee. Maar als ernstige ordeverstoringen plaatsvinden, gaan de uitsupporters juist enkele jaren geen toegang krijgen.   

Utrecht  
Ook de uitsupporters van FC-Utrecht krijgen te maken met de bonus-malusregeling. Bij hun eerstvolgende wedstrijd met Arnhem ontbreken de uitsupporters, omdat vorig seizoen in Arnhem het duel aanvankelijk is gestaakt wegens wangedrag met vuurwerk. Marcouch: ‘Ik kijk uit naar alle echte supporters; jong en oud, volwassenen en kinderen.’